In mijn allereerste yogales, toen ik 19 jaar oud was, werd me verteld door de docent dat het niet mogelijk was om blessures te krijgen door yoga. Deze illusie ben ik al heel snel kwijtgeraakt, maar wellicht denkt hij het zelf nog steeds?
Blessures in de Yoga is een controversieel punt, al begrijp ik niet goed waarom. De vraag die men stelt is de volgende: Yoga zou goed moeten zijn voor het lichaam, dus als je er blessures door kunt krijgen dan doe je het dus niet goed? Of in het verlengde daarvan, dan doe je zelfs géén yoga?
Ter vergelijking, als je gemiddeld 8 uur per dag achter een bureau of op de bank doorbrengt, heb je ook een groot risico op nek, schouder en rug ‘blessures’. Als je wandelt of hardloopt kun je hielspoor ontwikkelen, knieklachten krijgen, hamstrings blesseren, noem maar op. Bij alle mogelijke sporten die je kunt bedenken kun je fysiek letsel oplopen.
En bij yoga, waar je je lichaam in allerlei (on)mogelijke posities wringt en strekt en twist, dat zou allemaal zomaar moeten kunnen zonder dat er enig risico is op een blessure?
Ik wil je niet afschrikken van de yoga, maar.. ik wil je wel een lijst geven van alle blessures die ik in de loop der jaren heb opgelopen door mijn yogabeoefening:
Wat mij betreft zijn de voordelen van yoga vele malen groter dan mijn lijst van blessures. De fysieke kracht en stabiliteit, de mentale rust en de energie en alle andere positieve veranderingen die de yogabeoefening met zich meebrengt, zijn die paar blessures meer dan waard! En al mijn blessures hebben me iets geleerd! Ik word steeds bewuster van mijn eigen lichaam, en ik word steeds sterker.
De 3 klachten die ik erg vaak zie langskomen in de yogales zijn:
1. De Hamstring-aanhechting blessure
2. Knieproblemen
3. Lage rug problemen
Over deze specifieke klachten heb ik hele blogs geschreven, dus die zal ik niet nog een keer hier behandelen. Wel kunnen we kijken naar waarom pijn vaak omhoog komt in de yogales? Rugpijn bijvoorbeeld, kan veroorzaakt worden door achteroverbuigingen, maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak bij onze zittende levensstijl. De pijn die in het lichaam zit ga je pas voelen wanneer je je lichaam in beweging zet. Het lichaam creëert spierspanning rondom pijnpunten om deze te beschermen, en yoga breekt deze spanning af, waardoor je weer opnieuw pijn kunt krijgen en oude blessures weer omhoog komen.
Het is enorm belangrijk dat je werkt aan een goede alignment in houdingen, zodat je nadat je spanningen afbreekt, kan werken aan een juiste - pijnvrije - lichaamshouding. Niet zomaar iets doen op je yogamat, of alleen maar doen wat goed voelt, want dan blijf je dezelfde spieren gebruiken die je altijd gebruikt, en oude spanningspatronen in stand houden. Yoga hoort je uit je comfortzone te trekken, en je helemaal in beweging te zetten! Leer waar je klachten zitten en waar ze vandaan komen, leer welke spieren je niet (goed) gebruikt, en leer anders lopen, zitten, bewegen en leven!
Yoga is niet ‘one size fits all’ en Yoga is eigenlijk ook helemaal niet bedoeld voor een groepsles. Yoga hoort een individueel proces te zijn; in de les leer je over yoga en de yogahoudingen, zodat je dat mee kunt nemen in je eigen beoefening.
Maar dat is niet de realiteit van de gemiddelde yogabeoefenaar. Ik schrijf dit omdat het belangrijk is om te begrijpen dat een groepsles yoga niet de oplossing is voor al je fysieke klachten en spanningen. Als je echt wil werken aan pijn en stress dan heb je een persoonlijk programma nodig met houdingen en oefeningen die geschikt zijn voor jouw specifieke vraag.
Elke houding heeft zijn specifieke uitwerking en effect, en wat voor de een heel erg goed kan zijn, is voor de ander wellicht te zwaar, of zelfs gevaarlijk. Neem daarom altijd zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam in de yogales, overleg met de docent als het nodig is, en ga niet door als je pijn heb alleen maar omdat je met de groep mee wilt kunnen!
Ik noem dit met opzet MIJN conclusie, omdat jij er heel anders over kan denken. Maar wat mij betreft is fysiek intensief met yoga asana’s bezig zijn heel erg goed voor het lichaam, maar daar zitten wel risico’s aan vast. Vooral als je wil leren om je benen in je nek te leggen en je enkels wil kunnen vastpakken in achteroverbuigingen!
Zoals bij alle andere dingen in het leven, wanneer je onvoorzichtig de trap afloopt en even niet oplet, verzwik je een enkel, breek je een been of een pols of nog erger. Als je bij yoga niet oplet, doorduwt, achteloos bent voor het lichaam, dan krijg je een blessure. Je beoefening op de mat, is een directe reflectie van hoe je in het leven staat. Misschien moet je sterker worden, misschien werken aan zachter zijn voor jezelf, misschien wel alle twee..
Zie de yoga niet als een oplossing voor al je klachten en problemen, maar neem zelf de verantwoordelijkheid voor jouw eigen lichaam en jouw leven. Yoga is een hulpmiddel, een methode om bewuster in het leven te kunnen staan. Maar nooit ten koste van: Je hebt maar één lichaam in dit leven, dus zorg er goed voor!
Als je zelf een blessure hebt, laat vooral je fysieke doelen los, neem de tijd om je lichaam te laten helen, en werk aan meer zelfinzicht. En met inzicht bedoel ik lichaamsbewustzijn, maar ook mentale processen. Heb je vragen over bepaalde houdingen? Of heb je een blessure die niet is genoemd in deze blog? Stuur me een mail of laat een bericht achter, wellicht kan ik je helpen!
Namasté,
Lieneke
10 Reacties
Geef een reactie
Reactie plaatsen Wis