• Yoga Werkboek: Namen van de Asana’s

 • yoga stick figures
  • Leer de Sanskriet en Nederlandse namen van de yoga houdingen 
  • Leer de Stick-Figures tekenen
  • Meer dan 100 pagina's aan opdrachten, woordenlijsten en tips
  • Alle houdingen uitgewerkt in foto's en tekeningen

  In het werkboek leer je stapsgewijs de namen van 108 klassieke yoga houdingen. Iedereen kan de lastige Sanskriet namen leren! De kosten voor het werkboek zijn €15,95.

   

  Bestel jouw werkboek!

 • Een goede manier om je les te beginnen zou zijn: Adho Mukha Virasana, vervolgens Adho Mukha Svanasana, dan Uttanasana, weer terug naar Adho Mukha Svanasana, en vanuit daar door naar bijvoorbeeld Parsvottanasana of Trikonasana...
 • Kun jij lezen wat hierboven staat?

  Bovenstaand citaat is een kort voorbeeld uit een sequencing workshop die ik kortgeleden volgde. Een van de vrouwen in de groep die ik later sprak, gaf aan dat ze de namen van de houdingen niet kende, zij had dus niet veel van de workshop kunnen volgen. En dat is natuurlijk zonde!

  Als je mee wilt kunnen praten over volgordes van houdingen, of over anatomie en alignment, is het makkelijk - belangrijk zelfs - dat je de houdingen ook kunt verstaan en benoemen. Maar Sanskriet leren is niet makkelijk, en daarom kennen veel docenten (en studenten) van yoga de namen niet. ZMaar hier wil ik verandering in brengen!

  Ik heb een werkboek ontwikkeld waar jij aan de hand van opdrachten en woordenlijsten oefent met de namen van de yoga houdingen. In dit Namen van de Asana's Yoga Werkboek leer je de Sanskriet naam en Nederlandse vertaling van 108 klassieke en veelvoorkomende yogahoudingen. Ook leer je de stick-figures tekenen. Hieronder geef ik je een voorproefje van het werkboek:

 • Het werkboek

  yoga houdingen

  Het werkboek geeft je eerst de 108 houdingen volledig uitgewerkt, met Sanskriet naam, Nederlandse vertaling en de houding uitgetekend als een stick-figure. Dit maakt de houdingen handig om op te zoeken, en deze volledig uitgewerkte lijst is tevens je nakijkmodel voor de opdrachten.

  Het werkboek bestaat verder uit drie woordenlijsten, foto's van alle 108 houdingen, 18 opdrachten, 6 zeer uitgebreide invulopdrachten, én extra opdrachten voor de meest lastige woorden. Tot slot leer ik hoe je het makkelijkste de stick-figures kunt tekenen en hoe je deze kunt gebruiken.

 • Woordenlijsten A, B en C

  Het werkboek bevat 3 woordenlijsten (A, B en C), aan de hand waarvan je de opdrachten kunt gaan maken. Woordenlijst A geeft eerst de Sanskriet naam, dan de Sanskriet naam in losse woorden, en vervolgens de letterlijke Nederlandse vertaling:

  Parsvottanasana Parsva - Ut - Tana - Asana Intensieve strekking van de flank houding


  Woordenlijst B geeft alle losse Sanskriet woorden en hun Nederlandse vertaling:

  Asana Houding
  Parsva Zij, flank, lateraal
  Tana Uitstrekken
  Ut Intensief


  Sommige van de Sanskriet namen van de houdingen zijn namen van wijzen of goden. Een voorbeeld hiervan is Hanumanasana, houding van Hanuman (de spagaat). In woordenlijst C geef ik bij elk van deze goden of wijzen een korte uitleg.

 • De opdrachten

  yoga houdingen opdracht namen leren

  De opdrachten vormen het belangrijkste deel van het werkboek. Je leert door te doen!

  De 108 namen zijn onderverdeeld in 6 groepen, met elk 4 opdrachten; in totaal zijn er dus 24 opdrachten. Op deze manier heb je alle namen meerdere keren gehad en hopelijk kun je ze aan het einde goed onthouden!

  In de eerste opdracht schrijf je de namen van de houdingen uit in losse woorden (met behulp van woordenlijst A), waarna je deze woorden vertaalt (met behulp van woordenlijst B).

 • yoga houdingen namen leren

  In de tweede opdracht zoek je de juiste stick-figure bij de Sanskriet naam en teken je de stick-figure in het bijbehorende hokje.

  In de tweede opdracht ga je de stick-figures voor het eerst zelf tekenen! Geen zorgen, er is een uitleg bijgevoegd hoe je dit het beste kunt doen, mocht je hier helemaal geen ervaring mee hebben. En oefening baart kunst! 

 • yoga houdingen namen leren

  Opdracht 3 wordt al een stukje lastiger. In de deze opdracht word je gevraagd de Sanskriet namen te geven van de stick-figures, om ze vervolgens in het Nederlands te vertalen.

  Wanneer je klaar bent met opdracht 3 van de groep van 20 houdingen, gebruik je het overzichtsmodel om je gemaakte opdrachten na te kijken. De houdingen die je moeilijk te onthouden vond, schrijf je nog eens op in een kleine extra opdracht. Hierna is het tijd voor een 'tussentoets,' opdracht 4 ofwel de invuloefening!

 • yoga houdingen namen leren

  De vierde opdracht is een invuloefening waar je telkens of de stick-figure tekent, of de Nederlandse vertaling geeft, of de Sanskriet naam aanvult.

  Deze invuloefening wordt elke keer groter; opdracht 1.4 omvat alleen de houdingen van groep 1, opdracht 2.4 omvat de houdingen van groep 1 en 2, opdracht 3.4 omvat de houdingen van groep 1, 2 en 3, etc.

  Na het maken van alle opdrachten van alle 6 groepen (6x 18 houdingen), volgen er nog extra opdrachten om de namen van houdingen die erg op elkaar lijken beter uit elkaar te kunnen houden. Er is overal aan gedacht!

 • Wil je het werkboek bestellen? De kosten van het werkboek bedragen € 15,95. Verzendkosten binnen Nederland zijn € 2,95 en naar Belgie € 5,95. Neem contact op voor een bestelling vanuit een ander land. 

  Alle bestellingen worden op maandag (besteld voor ma 12:00) of donderdag (besteld voor do 12:00) verzonden. Alleen voor leden van de studio is het mogelijk om het werkboek af te halen.

   

  Bestel jouw werkboek!

 • © 2018 Lieneke's Yoga Company