• Yoga met Lieneke

 • Yoga transformeert en verbindt, op een dieper niveau dan je ooit voor mogelijk hield.

 • Lieneke woont in Den Bosch, in het zuiden van Nederland. Ze is het gelukkigst op haar yoga mat, in de keuken voor een heerlijke vega maaltijd, of verdiept in een goed boek of mooie film.

  Op haar 19e (in 2005) volgde ze haar eerste yogales, en stond te springen van geluk bij de bushalte onderweg terug naar huis. Toen ze anderhalf jaar later op intakegesprek zat bij haar leraar, Ron van der Post, sloeg de vonk echt over. Sinds die dag oefent ze elke dag Intensieve Hatha Yoga en meditatie.

  Aan het einde van haar opleiding begon ze met les geven op verschillende locaties in en rondom Den Bosch. Dat groeide steeds maar groter, en uiteindelijk startte ze haar eigen studio. Deze heeft ze 4 jaar lang gerund, met veel succes. Maar een druk bedrijf runnen, en ruimte en rust creeren voor de beoefening van yoga, gaan niet altijd samen.

  Daarom heeft ze de overstap gemaakt naar voornamelijk online werken. Met de Yoga Academy - online yogalessen en bijscholingsmateriaal voor studenten en yogadocenten - hoopt ze zoveel mogelijk mensen te bereiken en met yoga te inspireren.

 • Opleidingen

  Een paar dagen voor mijn 21e verjaardag zat ik voor het eerst bij Ron van der Post op de mat. Deze 3-jarige opleiding zou mijn leven voor altijd veranderen. Het is zo moeilijk om de transformerende kracht van yoga uit te leggen aan mensen die dit niet zelf ervaren hebben. Soms volgen mensen maandenlang lessen, maar zet het niets in beweging. Bij mij was het het tegenovergestelde, door deze opleiding - en de India reis in het 3e jaar - werd letterlijk alles in beweging gezet.

  Ik ben altijd zoekende geweest. Ik ging van studie naar studie. Ik begon aan de Universiteit van Amsterdam. Daar haalde ik twee propedeuses in Gedrag en Samenleving (een studie van verschillende sociale wetenschappen) en Media en Cultuur (Televisie, Film en Nieuwe Media). Toen ben ik overgestapt naar de VU, waar ik 1,5 jaar lang Gezondheidswetenschappen studeerde. 

  Halverwege het tweede jaar was ik zo uitgeput dat ik wel moest afhaken, en toen heb ik een half jaar 'vrij' genomen. Ik heb in die tijd meditatie cursussen (Scholing Intuitieve Waarneming) gevolgd bij Maria Rotte in Nijmegen, en dit heeft me heel erg geholpen om mezelf beter te leren kennen en daarmee ook een betere richting te kiezen voor mijn leven. 

  Ik ben toen Religiewetenschappen gaan studeren in Nijmegen, aan de Radboud Universiteit. Dit paste veel beter bij mij. Uiteindelijk heb ik mijn Bachelor gehaald in Religiewetenschappen, en een Master in Interreligieuze Spiritualiteitsstudies. Bijna alle werkstukken die ik schreef, en mijn beide afstudeerscripties, hadden yoga als onderwerp. In yoga heb ik mijn levensweg gevonden. 

 • Bij de meeste yogalessen let de docent niet echt op de uitvoering van de houding, je krijgt zelden goede aanwijzingen en wordt bijna nooit gecorrigeerd. Dit is zeker niet het geval bij Lieneke. Zij kijkt naar iedereen op zijn/haar eigen niveau en geeft zeer duidelijke en goede aanwijzingen zodat iedereen leert en groeit in eigen tempo. Er is veel aandacht voor de basis, als deze niet goed is kom je uiteindelijk nooit tot jouw uiterste. Ik ben in mei begonnen en al mijn houdingen zijn enorm verbeterd. Ik begrijp nu ook veel beter wat belangrijk is en voel letterlijk de spieren steeds beter die ik moet aanspannen of juist los moet laten om iets dieper of beter in de houding te komen.

  Ik raad iedereen aan die interesse heeft in yoga of meer wil leren om eens een les van Lieneke mee te doen.

  - Micha

 • Yoga

  Elke dag - 14 jaar lang - intensief oefenen en 10 jaar ervaring in lesgeven, in combinatie met haar academische achtergrond, maakt Lieneke een unieke docente. Ze bezit veel kennis over de houdingen, alignment, anatomie en sequencing. Maar ook over de yoga filosofie, Sanskriet, meditatie en geschiedenis van de yoga. Theorie en praktijk vallen samen in de yoga, de filosofie moet geleefd worden. En dat kan ze als geen ander overbrengen.

  In de Yoga Academy vind je dit brede aanbod terug. Het eerste werkboek 'Namen van de Yoga Houdingen' is waar het allemaal mee begon. Je kunt de namen van de houdingen nu ook leren met behulp van de online cursus. Ook vind je in de Academy Online Yogalessen, voor beginners en intermediate niveau. 

  Wat kun je in de toekomst nog meer verwachten? Online college's over de geschiedenis van de yoga en de yoga filosofie. Een cursus Sanskriet leren, specifiek bedoeld voor de Yoga Sutra's van Patanjali. Werkboeken in Anatomie, Filosofie, Sanskriet en Voeding. 

 • Connect with me

  De weg naar binnen, het proces van de yoga begint met een enkele stap. Of je nu al verder op weg bent, of net begonnen bent. Elke stap is even waardevol. En ik voel me vereerd dat je deze met mij wil zetten.

  Word lid van de yoga academy en ontvang persoonlijke begeleiding van mij. Volg me op social media, dan ontmoeten we elkaar daar. Of oefen een van mijn YouTube video's, dan doen we samen thuis yoga.

  - Yoga met Lieneke