• Lesaanbod

 • Intensieve Hatha Yoga - Lieneke

  hatha yoga den bosch yogadocent yogales

  In de intensieve Hatha Yoga-lessen werken we aan de basis. De eerste drie chakra's (de benen, heupen, en de buik) zijn het belangrijkst, omdat deze het fundament vormen waar de rest van het lichaam op rust. Het is belangrijk om goed gegrond te zijn, stevig op de benen te staan. Hiervoor doen we de staande houdingen. Ook werken we aan het openen van de heupen, voor ontspanning, maar ook om uiteindelijk goed in een meditatiehouding te kunnen zitten. We werken ook aan kracht, aan sterke buikspieren, en aan het openen en versterken van de zij, rug, en schouders. Met een stevige basis en een goede gronding kom je mentaal tot rust, denk je helderder na, en sta je met meer zelfvertrouwen in het leven.

  Ik hecht veel belang aan het juist en veilig uitvoeren van de houdingen zodat je blessurevrij verder kunt groeien. In de lessen is er altijd ruimte voor vragen, en ik vind het belangrijk dat je jezelf kunt zijn, en dat je je op je gemak voelt.

  De lessen zijn intensief, maar ook voor beginners geschikt. Iedereen werkt op zijn eigen niveau, en je krijgt aanpassingen waar je deze nodig hebt. Als je 'power' Yoga gewend bent, zal de intensieve Hatha Yoga uitdagend zijn qua flexibiliteit, wanneer je van jezelf flexibel bent, word je uitgedaagd door kracht. Wanneer je een redelijke conditie hebt, hard wil werken, en je je eigen grenzen goed kunt bewaken, is dit een geschikte les voor jou!

 • Dag Tijd Les
  Maandag 18:00 - 19:10 Intensieve Hatha Yoga
  20:00 - 21:10 Intensieve Hatha Yoga
  Dinsdag 18:00 - 19:10 Intensieve Hatha Yoga
  19:30 - 21:00 Yoga voor Gevorderden
  Donderdag 18:30 - 19:40 Intensieve Hatha Yoga
  20:00 - 21:10 Intensieve Hatha Yoga
  Vrijdag 10:30 - 11:40 Intensieve Hatha Yoga
 • Dynamische Hatha Yoga - Hannah

  yoga den bosch dynamische hatha yoga bij hannah

  In mijn lessen ga je intensief aan het werk met je lichaam. Maar het doel hoeft helemaal niet te zijn om zo sterk of lenig mogelijk te worden (het mag natuurlijk wel het doel zijn). Wel zoek je je grenzen op, zowel fysiek als mentaal. Soms moet je simpel gezegd doorademen en de weerstand die je voelt voor lief nemen en op andere momenten moet je gas terugnemen en leren luisteren naar de grens die je lijf aangeeft.

  Zo vaak hoor ik mensen zeggen ‘yoga is niks voor mij, want ik ben niet lenig’. Ik vraag me dan altijd af of ze bedoelen dat ze niet flexibel zijn in hun lijf of dat hun ietwat stroeve mindset ze niet toelaat hun beeld van yoga op de proef te stellen. Ik kan je vertellen wat yoga voor mij betekent, maar wat je zoekt en vindt in yoga is voor iedereen heel persoonlijk. Ik ga daarom graag deze ontdekkingstocht samen met jou aan en daarmee daag ik je uit om zelf te ervaren wat yoga voor je kan betekenen.

 • DAG TIJD LES
  Vrijdag 09:00 - 10:10 Dynamische Hatha Yoga
  Zondag 10:00 - 11:10 Dynamische Hatha Yoga

   

  Zondagmorgen is het nog stil op het terrein van de Isabella Kazerne, slechts de vogels laten zich horen. Door het raam van de yogastudio glijden de eerste zonnestralen van de dag naar binnen en de les begint.

  De lessen van Hannah zijn volledig in harmonie met deze ontspannen zondagochtend sfeer. Met kalme stem en heldere uitleg leidt ze ons door de houdingen heen. De oefeningen volgen elkaar in een ontspannen, maar continu tempo op. Vaak doen we series met in elkaar overvloeiende houdingen, of wisselen we van positie voor oefeningen bij de muur of in tweetallen. Hannah geeft haar lessen in thema's, de ene keer bijvoorbeeld het openen van de heupen, een volgende keer ligt de nadruk op balans. De lessen bieden variatie in opbouw en oefeningen. Ook binnen het uitvoeren van de houdingen zelf worden verschillende opties geboden zodat zowel de beginner als de meer gevorderde er uitdaging uit kan halen. In elke les zijn wel een aantal uitdagende houdingen verwerkt, vaak als eindhouding waar je gedurende de les naar toe werkt. Soms kunnen deze oefeningen behoorlijk inspannend zijn, maar door een goede afwisseling in zware en minder zware oefeningen zijn de lessen gemiddeld van zwaarte. De lessen worden altijd afgesloten met een paar minuten ontspanning en voor wie wil een kopje thee.

  Eenmaal buiten na de les klinken buiten vanuit de verte de klokken van de Sint Jan, haal je een keer diep adem voel je dat je gewerkt hebt, maar ben je ook soepel en ontspannen. Een goed begin van de zondag!   MAARTJE K.

 • Hatha / Yin Yoga - Annet

  yoga den bosch rust flexibiliteit kracht

  In de Hatha Yoga lessen gaan we werken aan kracht en flexibiliteit. Op den duur ga je heel goed voelen waar je spieren zitten, hoe ze werken en hoe ze zich na verloop van tijd gaan verlengen!

  Je gaat voelen waar je weerstand zit; door middel van de ademhaling proberen we deze los te laten, maar altijd met respect voor je lichaam en altijd vanuit zachtheid. Je gaat nooit over je grenzen! Je gaat voelen hoe de kracht en soepelheid in je lichaam toeneemt en dat yoga je een stabiele basis geeft in het leven, zowel fysiek als mentaal.

  Yin Yoga
  In augustus 2018 ben ik begonnen met mijn opleidingstraject tot Yin Yoga docent!

  Het is daarom mogelijk dat je van tijd tot tijd Yin houdingen tegenkomt in mijn Hatha lessen.
  Af en toe zelfs een hele Yin les!

  Wat is Yin Yoga?
  Yin Yoga is een zachte, bijna meditatieve vorm van yoga. De aandacht richt zich op het bindweefsel in plaats van de spieren.
  Bindweefsel is een structuur die in het hele lichaam te vinden is en alle delen van het lichaam met elkaar verbindt. Iedere spier bestaat uit spierweefsel met om ieder deel fascia (bindweefsel).
    
  Bij het ouder worden of bij bijvoorbeeld een zittend beroep kan dit bindweefsel stijf worden waardoor het lichaam veel minder flexibel en soepel aanvoelt. Bij Yin Yoga worden de houdingen 3 tot 5 minuten aangehouden zodat dit bindweefsel langzaam wordt opgerekt en weer gehydrateerd wordt. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen; je gebruikt de houding om je lijf beter te gaan voelen, om je fysieke spanningen in een diepere laag te ervaren en nog belangrijker - los te laten!

  Een ander groot voordeel van deze vorm van yoga is dat de meridianen (energiebanen) in het lichaam gesimuleerd worden. De energie gaat op deze manier beter stromen, wat natuurlijk een positief effect heeft op het totale welzijn. 

  Het is een heerlijke manier om beter in je lijf te komen. 
  Gewoon een keer doen!

 •  

  DAG TIJD LES
  Woensdag 10:00 - 11:10 Hatha (/Yin) Yoga
  Zaterdag 10:00 - 12:00 Yin Yoga XL (1x in de maand)

   

  Elke woensdagmorgen ga ik naar de les van Annet. Annet is een erg fijne docent. Ze vertelt met een rustige en prettige stem wat we gaan doen. Ze zegt ook altijd waar we naartoe werken in de les. De oefeningen zijn best krachtig; er moet wel gewerkt worden!

  De houdingen worden heel goed uitgelegd en mensen met minder ervaring krijgen de nodige aandacht. Waar nodig zal Annet je houding corrigeren zodat je goed in de houding komt te staan. Na de les is er thee of water en wordt er gezellig nagepraat over de les.
  CORNELIE M.

 • Yoga, adem en beweging - Tanja

  hatha yoga den bosch yogadocent yogales

  Rust, ruimte, adem en aarding. Dat worden de pijlers van de yogales. Een Hatha yogales ontstaat volgens mijn leraar in het moment. Een yogales is dus nooit twee keer hetzelfde, zoals er geen twee gelijke momenten bestaan. Voor de overgang van het mogelijk drukke dagelijkse leven naar de yogamat beginnen we met aardingsoefeningen. In alle rust gaan we vervolgens bewegend op de adem door de houdingen heen. Er is aandacht voor een zorgvuldige opbouw van iedere houding. Maar ook is er aandacht voor de momenten tussen houdingen in om na te gaan wat een houding teweeg brengt. De houdingen zijn goed uitvoerbaar voor alle niveaus. We verkennen de ruimte om ons heen waar we ons dagelijks in bewegen. En we verkennen de ademruimte binnen in ons lichaam. Pranayama en meditatie maken naast de yoga houdingen onderdeel uit van iedere les. De les zal tot slot worden afgerond met een lange geleide ontspanning.

  Mocht je ter afwisseling van de heerlijk intensieve lessen van mijn collega yoga docenten bij Lieneke's Yoga Company iets anders willen ervaren, dan ben je zeer welkom op woensdagavond om 20.00 uur.

 • Dag Tijd Les
  Woensdag 20:00 - 21:10 Yoga, adem en beweging
 • Yoga met Lieneke

  De yogastudio van Lieneke is wat mij betreft de beste en fijnste yogastudio waar ik tot nu toe les heb gehad!

  Waarom? Bij de meeste yogastudio's let de docent niet echt op de uitvoering van de houding, je krijgt zelden goede aanwijzingen en wordt bijna nooit gecorrigeerd  Dit is zeker niet het geval bij Lieneke. Zij kijkt naar iedereen op zijn/haar eigen niveau en geeft zeer duidelijke en goede aanwijzingen zodat iedereen leert en groeit in eigen tempo. Er is veel aandacht voor de basis, als deze niet goed is kom je uiteindelijk nooit tot jouw uiterste. Ik ben in mei begonnen en al mijn houdingen zijn enorm verbeterd. Ik begrijp nu ook veel beter wat belangrijk is en voel letterlijk de spieren steeds beter die ik moet aanspannen of juist los moet laten om iets dieper of beter in de houding te komen.

  Sinds ik hier ben gestart met yoga, ben ik echt enthousiast geraakt. Ik ga nu minimaal twee keer in de week naar de lessen en oefen thuis ook nog een aantal keer. Ik voel me echt fitter, sterker en flexibeler en niet alleen qua lichaam, maar ook geestelijk. Voor mij is yoga een ideale combinatie van het trainen van mijn lichaam en geest en de lessen van Lieneke versterken dit gevoel echt.

  De sfeer in de studio is open en hartelijk. Je merkt dat iedereen op zijn gemak is. Voor en na de les is er even tijd voor wat gezelligheid of kun je vast wat opwarmen als je daar meer behoefte aan hebt. De lessen van Lieneke zijn meestal redelijk pittig en altijd afwisselend. Ze vraagt vaak of er wensen zijn en zorgt dan voor een gebalanceerde les afgestemd op het niveau van de aanwezigen. Veel houdingen komen zeer regelmatig terug, zodat je hieraan ook echt kan werken en verdiepen. Het lesrooster biedt veel mogelijkheden en je hoeft niet in te schrijven zodat je altijd naar een les kan gaan op een moment dat het jou uitkomt. Ze zorgt ook voor goede docenten die een net wat andere les geven, zo is er voor iedereen keuze en aansluiting.  

  Ik raad iedereen aan die interesse heeft in yoga of meer wil leren om eens een les van Lieneke mee te doen.   MICHA O.