• Yoga serie tegen hoofdpijn

 • Gelukkig heb ik niet vaak hoofdpijn, maar wanneer ik deze heb is dat vooral het gevolg van mijn hormonen in bepaalde stadia van mijn cyclus. Of je nu last hebt van spanningshoofdpijn, migraine, of zoals ik af en toe hoofdpijn hebt rondom je menstruatie, dan biedt deze serie uitkomst!

 • Deze serie is afkomstig uit The Woman's Yoga Book, van Bobby Clennell, maar mannen kunnen deze serie uiteraard ook gebruiken!

 • Adho Mukha Virasana: Kindhouding met bolster

  yoga kindhouding yoga houdingen tegen hoofdpijn

  De eerste houding van de serie is de kindhouding waar het voorhoofd rust op een bolster en de armen uitgestrekt zijn naar voren. In het boek staa voor deze houding 30 tot 60 seconden, maar zelf vind ik het prettig om de houding langer aan te houden.

 • Swastikasana: Vooroverbuigen met stoel

  yoga tegen migraine hoofdpijn kleermakerszit vooroverbuiging

  De tweede houding is een kleermakerszit (met de benen vierkant gekruist, let hier goed op!) met vooroverbuiging waarbij je voorhoofd rust op een stoel. Vanwege mijn flexibiliteit is het voor mij makkelijker om de stoel weg te laten en het voorhoofd op de grond te leggen, mezelf omhoog houden kost me meer energie dan helemaal voorover buigen. Zorg ervoor dat de houding zo ontspannen mogelijk is voor jou; dit kan zijn met stoel, met een lagere stoel of bolsters, of helemaal zonder props, zolang je maar goed los kunt laten! 

  Houd deze oefening 1 tot 2 minuten aan, wissel de kruising van de benen, en herhaal.

 • Swastikasana: Twisting met stoel

  yoga kleermakerszit twisting tegen hoofdpijn migraine

  Voor deze twisting in kleermakerszit geldt hetzelfde; zorg ervoor dat de ondersteuning die je kiest de juiste hoogte heeft zodat je daadwerkelijk los kunt laten en kunt ontspannen! 20 tot 30 seconden in de houding, wissel van kant, en nog eens 20 tot 30 seconden.

 • Adho Mukha Virasana: Kindhouding

  kindhouding yoga tegen hoofdpijn spanningshoofdpijn migraine

  Een tweede kindhouding, dit keer zonder bolster; laat het voorhoofd op de grond rusten. Weer 30-60 seconden, of langer als dat goed voelt.

 • Paschimottanasana met bolster

  vooroverbuiging met yoga bolster yoga tegen spanningshoofdpijn migraine hoofdpijn

  De volgende houding is een zittende vooroverbuiging. Deze houding is heerlijk voor de meer gevorderde beoefenaar met lange hamstrings, maar kan erg zwaar zijn wanneer je korte been- en rugspieren hebt. Het antwoord op dit probleem is: Stapelen! Gebruik net zoveel bolsters, kussens of deken als je nodig hebt om comfortabel te kunnen zitten in een vooroverbuiging zoals deze. Het doel is de hoofdpijn te laten afnemen, niet te verergeren door te proberen te strekken of te hard te werken in de houding!

  Restorative yoga is niet gelijk aan 'makkelijke' yoga. Vaak heb je een bepaald niveau van beoefening nodig om het helende effect uit een houding te kunnen halen. (De hoofdstand wordt bijvoorbeeld ook gebruikt als een restorative houding - Maar gelukkig niet bij hoofdpijn!) Wanneer vooroverbuigen helemaal niet gaat, is het beter om deze houding in zijn geheel over te slaan. 

  Blijf 30 seconden in deze houding.

 • Janu Sirsasana met bolster

  vooroverbuiging tegen spanningshoofdpijn hoofdpijn yoga migraine

  Nog een vooroverbuiging; Janu Sirsasana, weer met het voorhoofd rustend op een bolster (of een hele stapel bolsters!). Deze houding ontspant de zij van het gebogen been, en de beenspieren van het been dat naar voren gestrekt is. Wil je volgens het boek werken? Houd dan de houding 30 tot 60 seconden aan. Zelf blijf ik een aantal minuten in deze houding.

 • Paschimottanasana met bolster

  supta swastikasana restoratieve yoga tegen hoofdpijn spanningshoofdpijn migraine

  Paschimottanasana met bolster: Dit is dezelfde houding die we net gehad hebben, alleen nu houden we deze houding 1 tot 5 minuten aan.

 • Supta Swastikasana

  Na de voorgaande vooroverbuigingen is deze houding heerlijk ontspannend. Kruis de benen goed, zoals net in de kleermakerszit, en ga liggen op een bolster. Zorg ervoor dat het hoofd licht verhoogd ligt door een deken(tje) onder de schedelrand te plaatsen. Houd deze houding 2 minuten vast, kruis de benen andersom, en nog eens 2 minuten.

 • Hopelijk is de ergste hoofdpijn een beetje gezakt! Sluit af met een lange Savasana, en herhaal de serie wanneer nodig. Namasté

 • BLOG Yoga tijdens de menstruatie

  yoga achteroverbuiging manduka foam block

  Yoga tijdens de menstruatie? Elke maand is het weer zover, en beginnen de klachten en pijntjes weer. De meeste mensen weten dat je beter geen omgekeerde houdingen kunt oefenen, maar welke oefeningen doe je dan wel tijdens de menstruatie? En de periode voor de menstruatie, wanneer je last hebt van PMS, of hoofdpijn? Wat doe je dan?

  Lees verder...

 • 1 Reactie

  dank je wel voor deze oefeningen ik ga ze door geven aan iemand die regelmatig migrane heeft. Marion

  Reageer