Yoga serie tegen hoofdpijn

yoga tegen hoofdpijn

Hoofdpijn, wat kun je daar tegen doen? Of je nu last hebt van spanningshoofdpijn, migraine, hoofdpijn na een yogales, of als je zoals ik af en toe hoofdpijn hebt rondom je menstruatie, dan biedt deze serie uitkomst!

De serie is afkomstig uit The Woman’s Yoga Book, van Bobby Clennell, maar mannen kunnen deze serie uiteraard ook doen. In deze serie maak ik gebruik van een bolster, maar je kunt ook een groot en stevig kussen gebruiken. Onderaan de blog vind je een link om de serie te printen.

Kindhouding met bolster

kindhouding yoga bolster

De eerste houding van de serie is de kindhouding waar het voorhoofd rust op een bolster en de armen uitgestrekt zijn naar voren.  Houd deze houding 2-3 minuten aan.

Sukhasana met stoel

sukhasana met stoel

De tweede houding is een kleermakerszit (met de benen vierkant gekruist, let hier goed op!) met vooroverbuiging waarbij je voorhoofd rust op een stoel. Vanwege mijn flexibiliteit is het voor mij makkelijker om de stoel weg te laten en het voorhoofd op de grond te leggen, mezelf omhoog houden kost me meer energie dan helemaal voorover buigen. Zorg ervoor dat de houding zo ontspannen mogelijk is voor jou; dit kan zijn met stoel, met een lagere stoel of bolsters, of helemaal zonder props, zolang je maar goed los kunt laten!

Houd deze oefening 1 tot 2 minuten aan, wissel de kruising van de benen, en herhaal.

Sukhasana twisting met stoel

sukhasana twisting met stoel

Voor deze twisting in kleermakerszit geldt hetzelfde; zorg ervoor dat de ondersteuning die je kiest de juiste hoogte heeft zodat je daadwerkelijk los kunt laten en kunt ontspannen! 30 (of meer) seconden in de houding, wissel van kant, en nog eens 30 (of meer) seconden.

Kindhouding

kindhouding yoga

Een tweede kindhouding, dit keer zonder bolster; laat het voorhoofd op de grond rusten. Weer 2-3 minuten, of langer als dat goed voelt.

Paschimottanasana met bolster

paschimottanasana met bolster

De volgende houding is een zittende vooroverbuiging. Deze houding is heerlijk voor de meer gevorderde beoefenaar met lange hamstrings, maar kan erg zwaar zijn wanneer je korte been- en rugspieren hebt. Het antwoord op dit probleem is: Stapelen! Gebruik net zoveel bolsters, kussens of deken als je nodig hebt om comfortabel te kunnen zitten in een vooroverbuiging zoals deze. Het doel is de hoofdpijn te laten afnemen, niet te verergeren door te proberen te strekken of te hard te werken in de houding!

Restorative yoga is niet gelijk aan ‘makkelijke’ yoga. Vaak heb je een bepaald niveau van beoefening nodig om het helende effect uit een houding te kunnen halen. (De hoofdstand wordt bijvoorbeeld ook gebruikt als een restorative houding – Maar gelukkig niet bij hoofdpijn!) Wanneer vooroverbuigen helemaal niet gaat, is het beter om deze houding in zijn geheel over te slaan. Blijf 1-2 minuten in deze houding.

Janu Sirsasana met bolster

janu sirsasana met bolster

Nog een vooroverbuiging; Janu Sirsasana, weer met het voorhoofd rustend op een bolster (of een hele stapel bolsters!). Deze houding ontspant de zij van het gebogen been, en de beenspieren van het been dat naar voren gestrekt is. Blijf 1-2 minuten in de houding, wissel dan van kant en herhaal.

Paschimottanasana met bolster

paschimottanasana met bolster

Paschimottanasana met bolster: Dit is dezelfde houding die we net gehad hebben, alleen nu houden we deze houding 1 tot 5 minuten aan.

Supta Sukhasana met bolster

yoga tegen hoofdpijn

Na de voorgaande vooroverbuigingen is deze houding heerlijk ontspannend. Kruis de benen goed, zoals net in de kleermakerszit, en ga liggen op een bolster. Zorg ervoor dat het hoofd licht verhoogd ligt door een deken(tje) onder de schedelrand te plaatsen. Houd deze houding 2 minuten vast, kruis de benen andersom, en nog eens 2 minuten.

Hopelijk is de ergste hoofdpijn een beetje gezakt! Sluit af met een lange Savasana, en herhaal de serie wanneer nodig.

© All rights reserved

Made with ❤ by Lieneke

Scroll naar boven