Yoga props: Welk yogablok kies je?

yogablok kiezen

Werken met hulpmiddelen (props) heeft vele voordelen, zoals uit de ontspanning op de bovenstaande foto blijkt (probeer deze houding, het is veel comfortabeler dan je denkt!) Maar soms is het moeilijk kiezen. Met props, of zonder props? Met een bolster, dekens, of blokken? Bovenstaande liggende ‘schouderstand’ kan namelijk ook uitgevoerd worden met een bolster, maar dan is het effect net even anders.

Welke hulpmiddelen heb je thuis nodig om mee te oefenen? Over het algemeen is het handig om 2 blokken thuis te hebben, een yogariem, en een bolster. In deze blog bespreek ik het verschil tussen foamblokken en kurkblokken, en wanneer je elk van deze het beste in kunt zetten. Op basis daarvan kun je zelf kiezen welke keuze voor jou het beste is. 

Foamblokken

Foamblokken gebruik ik vooral voor ontspannende oefeningen, bijvoorbeeld een passieve achteroverbuiging, of in dit geval een staande vooroverbuiging waarin het hoofd rust op een blok. De foamblokken zijn zachter, voelen fijner aan, maar geven tegelijkertijd een goede ondersteuning.

Wanneer je een foamblok aan gaat schaffen is het belangrijk dat deze groot genoeg is. Omdat foamblokken zo lichtgewicht zijn, vallen kleine blokken snel om. Ook zijn er veel foamblokken te koop van slechte kwaliteit. Manduka is het enige merk waarvan ik weet dat ze goede foamblokken verkopen. Kurkblokken kun je prima goedkoper aanschaffen, maar kies bij foamblokken voor een groot en stabiel blok. Mijn blokken heb ik al meer dan 6 jaar, en ze zijn nog zo goed als nieuw. Een goede investering dus!

Een ander voorbeeld van het hoofd laten rusten in een staande houding is de hondhouding met het voorhoofd/de haargrens op het blok. Als één blok niet genoeg hoogte geeft, gebruik er 2! De ondersteuning onder het hoofd zorgt ervoor dat de armen minder hard hoeven werken. Zo maak je van een actieve houding een restoratieve houding.

Kurkblokken

In staande houdingen zijn kurkblokken heel handig. Omdat het belangrijk is dat je je rug recht houdt terwijl je vooroverbuigt, en de meeste mensen in het begin niet met hun handen bij de grond kunnen (met een rechte rug), is het yogablok hier een essentieel hulpmiddel.

De reden waarom ik hier kurkblokken gebruik en niet de foamblokken is dat de foamblokken iets meegeven. Dat is fijn wanneer je met je hoofd op het blok rust of er met je rug overheen ligt, maar niet als je doorzakt in je hand en daardoor pijn krijgt in je pols. Daarom gebruik ik bij staande houdingen eigenlijk altijd kurkblokken.

Parivrtta Trikonasana is bij uitstek een houding waar een yogablok heel handig is. Deze staande twisting is een erg lastige houding voor beginners, maar wordt een stuk makkelijker door dat kleine beetje extra hoogte. Gebruik daarom echt een blok als je niet goed bij de grond kunt, zodat je af kunt zetten met je hand, en zo dieper kunt twisten!

Hopelijk is de keuze tussen foam- of kurkblokken nu een stukje makkelijker! Zie ook deze blog: Wat is de beste Yogamat? of de blog Kracht opbouwen in het bovenlichaam (met props!)

© All rights reserved

Made with ❤ by Lieneke

Scroll naar boven