• Yoga props: Welk yogablok kies je?

 • yoga restoratief achteroverbuigingen yogablokken foam manduka

  Werken met hulpmiddelen kan heel veel voordelen hebben, zoals uit de volledige ontspanning op bovenstaande foto blijkt.. Maar soms is het moeilijk kiezen. Bovenstaande liggende 'achteroverbuiging' kan ook uitgevoerd worden met een bolster, maar dan is het effect net even anders. 

  Deze blog gaat over het verschil tussen foam blokken en kurken blokken, wanneer gebruik je welk blok? Als yogadocent heb ik de luxe van veel yogaprops, matten, etc, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Als je maar een paar keer per week, of per maand, thuis yoga doet, wat is dan de beste keus? 

  Voor meer inspiratie: Blog Diep achteroverbuigen met props

 • Foamblok: Uttanasana restoratief

  yoga vooroverbuiging uttanasana met hoofd steunend op blok restoratief oefenen

  Mijn foam blokken gebruik ik voor ontspannende oefeningen, bijvoorbeeld een passieve achteroverbuiging, of in dit geval een staande vooroverbuiging waarin het hoofd rust op een blok. De foam blokken zijn zachter, voelen fijner aan, maar geven toch een hele goede ondersteuning. 

  In de studio heb ik geen blokken van foam, omdat ze kwetsbaarder zijn, en niet goed schoon te maken zijn. Daarbij kun je deze ontspanningsoefeningen ook uitvoeren met blokken van kurk, iets minder prettig misschien, maar werkt net zo goed!

  Belangrijk om op te letten wanneer je een yogablok van foam aanschaft is dat ze groot genoeg zijn. Omdat de blokken zo lichtgewicht zijn, vallen te kleine foam blokken snel om en maken ze je houdingen onstabiel. Ook is er veel kwaliteitsverschil tussen de blokken van foam, Manduka is het enige merk waarvan ik weet dat de foam blokken goed zijn. De blokken van kurk kun je overal aanschaffen, kurk is kurk! :)

 • Foamblok: Adho Mukha Svanasana / Hondhouding

  yoga hondhouding restoratief oefenen voorhoofd op yogablok foam manduka

  Een ander voorbeeld van het hoofd laten rusten in een staande houding is de hondhouding met het voorhoofd/de haargrens op het blok. Als één blok niet genoeg is hier, gebruik er 2! De ondersteuning onder het hoofd zorgt ervoor dat de armen minder hard hoeven werken. Zo maak je van een actieve houding een restoratieve houding.

  Meer inspiratie? Lees ook deze BLOG: Heupopeners met behulp van Yogablokken

 • Kurkblok: Parsvottanasana

  yoga staande houding vooroverbuigen parsvottanasana met handen op blokken

  Voor studenten van mij en Iyengar Yoga beoefenaars is dit een bekend gezicht: Het gebruik van kurken blokken bij staande houdingen. Omdat het heel belangrijk is dat je je rug recht houdt terwijl je vooroverbuigt, en de meeste mensen in het begin niet met hun handen bij de grond kunnen (met een rechte rug), is het yogablok hier een essentieel hulpmiddel. 

  De reden waarom ik hier kurken blokken gebruik en niet de foam blokken is dat de foam blokken iets meegeven. Dat is fijn wanneer je met je hoofd op het blok rust of er met je rug overheen ligt, maar niet als je doorzakt in je hand en daardoor pijn krijgt in je pols. Daarom gebruik je bij staande houdingen altijd blokken van kurk!

 • Kurkblok: Parivrtta Trikonasana

  yoga staande houding parivrtta trikonasana met kurkblok ter ondersteuning

  In Parsvottanasana en Parivrtta Trikonasana wordt het vaakst naar een blok gegrepen in de studio. Deze gedraaide Trikonasana is een erg lastige houding voor beginners (door de hamstring-lengte, de twist, en de balansfactor van deze houding), maar hij is zo belangrijk dat ik 'm bijna in elke les wel een keertje voorbij laat komen. Gebruik ook thuis een blok als je niet goed bij de grond kunt, zodat je af kunt zetten van de grond, en zo dieper kunt twisten!

  In de studio gebruiken we yogablokken van een kleinere maat dan die ik thuis heb. Dit heeft praktische redenen; ze nemen minder ruimte in, zijn lichter, en een stuk goedkoper! Grote en kleine blokken zijn allebei fijn, afhankelijk van de houding waarvoor je ze gebruikt, dus dit maakt verder weinig uit.

  Meer inspiratie? BLOG Kracht opbouwen in het bovenlichaam (met kurken yogablokken)

 • © Lieneke's Yoga Company 2019