Yoga op reis

yogamat op reis

Wat doe je als je op reis gaat, neem je dan je yogamat mee? Of neem je je mat mee naar je yogastudio? Deze blog gaat over de handigste manier om je mat mee te nemen, op lange, en korte afstand.

In het begin heb ik natuurlijk van alles uitgeprobeerd. Ik heb verschillende soorten tassen gehad, waaronder een aantal die speciaal gemaakt waren voor yogamatten. Ondingen vond ik het. De ene was log en zwaar, de andere net te klein om andere spullen bij in te doen. Uiteindelijk kwam ik uit op een hele simpele oplossing, deze geef ik je hieronder.

De Manduka Go Move

yogamat op reis

De Manduka Go Move, oftewel de band/riem waarin je je yogamat overal mee naartoe kunt nemen!

Ik gebruik hierbij ook een gewone yogariem om mijn mat goed opgerold te houden. De band schiet redelijk makkelijk los waardoor anders je hele mat los gaat en uitrolt. En dat is niet handig als je net de trein uit moet! Plus zo heb je ook een yogariem bij mocht je er een nodig hebben.

Is dit handiger dan een echte tas voor je yogamat? In mijn optiek, ja, véél handiger! In de yogamat tassen kun je over het algemeen toch geen extra spullen kwijt, waardoor je toch met twee tassen loopt. Nu heb je een tas voor al je gewone spullen, en je yogamat draag je op je rug.

Je mat telt niet eens als extra handbagage wanneer je ‘m op deze manier meeneemt in het vliegtuig. Iedereen kan goed zien wat het is, en je hebt geen extra controles bij de douane (met een tas is me dit wel overkomen).

Nu wat over de yogamat zelf. Mijn mat is een
Manduka Pro in het lichtblauw. Deze mat is 6 mm dik, en weegt 3,5 kg. Niet de beste keus om mee te reizen dus..

De Pro vs een reismat

manduka yogamatten review

Zoals uit het bovenstaande al blijkt, reis ik met een ‘gewone’ yogamat. Waarom? Het antwoord is heel simpel; ik oefen graag op de beste mat mogelijk, en daarom heb ik het ervoor over dat de mat toch best een beetje zwaar is om mee te reizen.

Maar wat zijn nu de werkelijke voor- en nadelen tussen een gewone yogamat, vs een
reismat? Maakt het echt zoveel verschil? Hier wat info voor je op een rijtje:

Manduka ProReismat
3 kg0,9 kg
6 mm1,5 – 2 mm
+/- € 115,- 47,50

Er zijn flink wat voordelen te noemen ten behoeve van een reismat, en specifiek de Manduko Eko Superlite. Deze is extreem slipvast, van hele goede kwaliteit, super licht, je kunt ‘m opvouwen, en overal makkelijk mee naartoe nemen. Ik nam die van mij meestal mee naar een aantal locaties waar ik les gaf, waar ze geen eigen yogamatten hadden. Het makkelijk meenemen woog toen voor mij een stuk zwaarder dan de comfort van het oefenen, ik was toch meer anderen aan het corrigeren dan op mijn eigen mat. Maar als het gaat om zelf oefenen ben ik echt van de matten van 6 mm dik, dat vind ik zoveel fijner!

Een ander nadeel van de reismat, naast de dikte, is dat hij rafelt aan de zijkanten, en dit ziet er niet erg netjes uit (vooral niet als je voor een groep staat, ik moest de mat echt ‘bijknippen’). Een laatste minpuntje is dat de mat witte watervlekken kreeg, doordat ik regelmatig door de regen moest fietsen (tja Nederland). Deze vlekken heb ik er nooit goed vanaf gekregen. De mat mag dan ook niet in de wasmachine, wat bij sommige andere dunnere yogamatten wel kan.

yoga reismat review

Al even kort genoemd maar zeker niet onbelangrijk: De reismat kun je ook opvouwen, en past dus in je koffer!

Een laatste essentieel iets dat ik nooit vergeet wanneer ik op reis ga, is een yoga handdoek. Dit is een doek die je op je mat legt als je handen zweten, zodat je niet uitglijdt. Ik vind het sowieso fijn om er eentje te gebruiken, ook bij restorative of rustige yoga, omdat het zachter en prettiger aanvoelt. Ook is het hygienischer; ik wissel om de paar dagen van handdoek, die natuurlijk gewoon in de was kunnen. Dit maakt de handdoek ook prettig om mee te nemen naar studio’s waar ze eigen matten hebben. Even je handdoek er overheen, en klaar! Wel zo fris!

yoga handdoek reismat

© All rights reserved

Made with ❤ by Lieneke

Scroll naar boven