• Hoe vind je de motivatie om yoga te oefenen?

 • yoga motivatie

  Ik ga het proberen kort te houden, want als je deze blog hebt aangeklikt ben je waarschijnlijk op zoek naar motivatie, en ik wil je niet weerhouden van meteen op je mat te gaan staan..

  Waarom niet beginnen met wat zonnegroeten?

 • Nee sorry - ik zal proberen serieus te zijn. De motivatie vinden om te oefenen, voor yoga - maar ook hele andere dingen die ook goed voor je zijn, fitness, gezond eten, studeren, wat dan ook.. is erg lastig!

  Hoe blijf ik gemotiveerd om (bijna) dagelijks yoga en meditatie te beoefenen? Hieronder geef ik je mijn 5 beste tips!

 • 1. Ben heel eerlijk tegenover jezelf

  yoga motivatie

  Ben je lui? Geef jezelf een schop en doe het toch! Ben je moe? Ontspan en dwing jezelf nergens toe, geef jezelf de rust die je nodig hebt. Oefenen is altijd een balans. Het is niet mogelijk om elke dag intensieve yogahoudingen te doen. Ben daarom ook realistisch in je verwachtingen voor jezelf, het is oké, elke dag is anders!

  Soms ontmoedig je mensen als je te eerlijk bent. ‘‘Hoe lang duurt het voordat ik in de lotus kan zitten?’’ De vrouw die me deze vraag stelde, heb ik nooit meer teruggezien. Waarschijnlijk was ik in een sceptische bui die dag, want ik ben redelijk goed in mensen tevreden te stellen in een antwoord, maar die dag koos ik een andere route. Ik vroeg haar hoeveel ze dagelijks oefende? Ongeveer twee keer per week een half uur. Ik vroeg haar hoeveel minuten ze besteedde aan heupopeners die haar direct hielpen om in de lotus te kunnen zitten? Daar wist ze geen antwoord op. Dus mijn antwoord was: Als het 1000 uur kost om in de lotus te kunnen zitten, en je oefent dit één keer in de week 10 minuten? Dan is de kans dat je ooit in de lotus zit zo goed als nul.

  Als je iets wil bereiken moet je bereid zijn om de tijd en de moeite erin te steken die het daadwerkelijk kost.. Geeft dit je motivatie om te oefenen? Of haak je juist af?

 • 2. Een slag verloren betekent nog niet dat je verslagen bent!

  discipline voor yoga

  Het is al zo vaak gebeurd dat ik het erg druk had en dacht, volgende week, dan heb ik eindelijk veel tijd om te oefenen! En dan word ik ziek, en daarna word ik ongesteld, en dan heb ik afspraken die alleen in de ochtend kunnen.. Maar als al dat dan weer voorbij is, sta ik weer gewoon op mijn mat.

 • 3. Alles is brandstof

  Wil je afvallen? Zit je niet lekker in je vel en voel je je daar soms niet goed over? Goed zo! Voel die emoties, word boos op jezelf, en zet jezelf met behulp van die emoties in beweging. Negatieve emoties zijn je brandstof voor positieve acties. Onderdruk je gevoelens niet maar laat ze er zijn. Geef er niet aan toe, vecht er niet tegen, maar kanaliseer ze zodat ze je motiveren om de juiste actie te ondernemen. Zodat je je nooit meer zo hoeft te voelen.

  Dit werkt bij allerlei emoties. Verdriet en depressie waren gigantische brandstoftanks voor mij. Deze zijn al een tijdje leeg, maar ik heb nog voldoende andere :). Onvrede met mijn huidige situatie motiveert me om hard te werken. Overprikkeld zijn door af en toe te veel werken motiveert me om in de ochtend yoga te doen en de rust op te zoeken. Wat zijn emoties waar jij kracht/brandstof uit zou kunnen halen?

 • 4. Ga op zoek naar mensen die meer motivatie hebben dan jij, en laat je inspireren!

  de discipline opbrengen voor yoga, laat je inspireren!

  Toen ik begon met mijn opleiding bij Ron van der Post, kreeg ik altijd een enorme boost om thuis te oefenen, alleen al door met hem in aanraking te komen. Na mijn opleiding volgde ik nog workshops, weekenden, en heb ik zelfs het tweede jaar nog een keer gedaan. Omdat ik nog veel te leren had/heb, maar ook om gemotiveerd te blijven om zo intensief te oefenen als dat hij dat doet!

 • 5. Zet je prioriteiten voor jezelf op een rijtje.

  Je oefent niet dagelijks yoga, omdat dit geen prioriteit voor je is. Wanneer iets echt MOET, wanneer je iets echt heel graag WIL, dan kost het geen moeite om dit te doen. Als je gemotiveerd bent, dan maakt het niet uit hoeveel obstakels je tegenkomt, je gaat het toch DOEN. Maak een lijstje voor jezelf. Op welke plek komt de yoga?

  Misschien kun je hier tevreden mee zijn? Of misschien kun je wat gaan verschuiven met de andere dingen op je lijsje? Bij mij staat yoga al 13 jaar op nummer 1. Ik maak in de regel alleen afspraken in de middag, ik geef maar één vaste ochtendles in de week (die avond volg ik zelf les), probeer mij maar eens te bellen voor 11 uur in de ochtend.. Want ik WIL en MOET yoga DOEN!

 • Inspiratie nodig?

  Ik hoop dat deze blog je gemotiveerd heeft om vandaag je mat weer uit te rollen, of op je meditatiekussen te gaan zitten!

  Meer inspiratie nodig? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg me op facebook of instagram voor yoga tutorials, inspirerende houdingen, workshop updates, alle nieuwe blogposts, en veel meer! 

  Of, je oefent met me mee op YouTube!