Hoe teken je de Yoga Houdingen?

yogahoudingen tekenen stick figures

Het laatste wat je wil doen als je aan het oefenen (of lesgeven) bent, is zoeken naar de volgende houding in je lijst met lange Sanskriet namen.. Hoe handig zou het zijn als je in één overzicht je yogaserie of yogales kon uittekenen? In deze blog leer ik je hoe je de yogahoudingen kunt uittekenen in stick-figures, of download direct de voorbeeldopdrachten.

Nu, hoe teken je het beste deze stick-figures? Er zijn natuurlijk geen vaste regels voor, maar ik merk dat ik zelf eigenlijk altijd een vaste volgorde aanhoud, afhankelijk van welke houdingen ik teken. Hieronder een aantal voorbeelden:

Staande houdingen

In de staande houdingen: eerst de benen, dan het lichaam, het hoofd, en als laatste de armen.

Trikonasana
Virabhadrasana II

Zittende houdingen

Zittende houdingen werken net even anders, daar teken je eerst het lichaam en één van de benen, het andere been, het hoofd, en dan eventueel een of twee armen.

Janu Sirsasana

Achteroverbuigingen

Stick-figures van achteroverbuigingen zijn bijna allemaal uniek (net als de houdingen zelf). Volg de lijn van beweging in de houding, de borst en het hoofd teken je daarom vaker als eerste.

Matsyasana
Urdhva Dhanurasana

Twistings

Twistings zijn de lastigste houdingen om te tekenen. Omdat er vaak veel gebeurt in de tekening teken ik soms een pijltje ernaast, waardoor ik kan zien dat het gaat om een twisting. Zittende twistings teken je uiteraard als de zittende houdingen, staande twistings als de staande houdingen.

Bharadvajasana

Inversies

Inversies tekenen vind ik altijd erg leuk. Het is het makkelijkste om bij het hoofd te beginnen, dan het lichaam en de benen, en tot slot de armen.

Karnapidasana

Armbalans

Tot slot de armbalans houdingen. Voor de simpele armbalans houdingen als Bakasana, teken ik eerst de armen, dan het lichaam en als laatste het hoofd. Bij de meer complexe armbalans houdingen zoals Astavakrasana, waar één been tussen de armen door is, teken ik eerst het lichaam, en de armen teken ik als laatste, door de benen heen.

Bakasana
Astavakrasana

Klaar om zelf aan de slag te gaan met het tekenen van de yogahoudingen? Download de gratis voorbeeldopdrachten, of oefen heel uitgebreid met behulp van het Namen van de Asana’s werkboek.

Meer Alignment & Anatomie Blogs

© All rights reserved

Made with ❤ by Lieneke

Scroll naar boven