Yoga Etiquette – De do’s en don’ts in een Yogales

yoga les

Wat is de juist ‘etiquette’ voor in een yogales? Wat zijn de do’s en absolute don’ts die goed zijn om te weten als je een yogales in stapt?

Etiquette betekent een cultuurgebonden beleefdheidsregel, ofwel de onuitgesproken regels in een maatschappij waar we ons allemaal aan proberen te houden. Als yogadocent zie je veel van deze ‘onuitgesproken’ regels gebroken worden. Hieronder staan er een paar voor je op een rijtje.

Water drinken

water drinken tijdens de yoga

Yoga is geen fitness of sportles dus neem niet je waterflesje mee om ‘m vooraan je mat klaar te zetten. Dit laat meteen zien dat je niet weet dat je eigenlijk beter geen water drinkt als je yoga beoefent. Waarom? Water drinken leidt af, en koelt de interne hitte die je juist op probeert te wekken tijdens het reinigingsproces dat de yoga in gang zet. Medische redenen zijn een uitzondering hierop natuurlijk!

In het verlengde daarvan ligt het eten voor de les. Zelf heb ik me hier ook meer dan eens schuldig aan gemaakt, maar het is echt niet fijn als je je eten deels omhoog voelt komen in een omgekeerde houding of twisting. Beter van niet dus.

Je telefoon

telefoon in de yogales

Mag je je telefoon meenemen in de les? Tenzij er iemand in het ziekenhuis ligt of er een ander noodgeval is, laat je je telefoon thuis of zet je ‘m op stil. Nog niet zo heel lang geleden had ik een proeflesser die haar telefoon meenam in de zaal en naast haar op de vensterbank legde, en deze ging in de eerste paar minuten van de les twee keer af. Ik moest haar vragen om haar telefoon op stil te zetten?? Al met al was het redelijk bizar gedrag in een yogales. Gelukkig is ze nooit meer teruggekomen!

Schoenen uit

schoenen aan of uit in de yogales

Toen ik nog lesgaf op sportscholen kwam het regelmatig voor dat ik mensen moest vragen om hun schoenen uit te doen terwijl ze al helemaal klaar stonden op hun mat. Yoga is toch echt op blote voeten…

Dat mensen hun sokken graag aanhouden tijdens de yoga, dat heb ik maar geaccepteerd. Vaak komen ze er na twee houdingen achter dat ze glijden en ze toch echt beter af zijn op blote voeten. En soms ook niet 🙂

Nu in mijn studio waarschuw ik regelmatig mensen die met de schoenen of slippers aan naar binnen lopen. Ik denk niet dat deze ooit over gaat 🙂 Dus mensen, schoenen en sokken uit!

Luid ademhalen

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, want natuurlijk mag je gewoon diep ademen tijdens je yogales, maar er zijn grenzen. Wanneer iedereen aan het einde van de les in een stiltemeditatie zit en jij dat moment kiest om hardop diepe ademhalingen te gaan doen, of languit te gaan zuchten, ben je een stoorzender voor de rest van de groep.

Ook heb ik mensen meegemaakt die de Ujjaji ademhaling iets te letterlijk nemen. In deze ademhalingstechniek knijp je de keel licht samen zodat je in- en uitademhalingen langer en dieper verlopen. Dit kun je toepassen in erg intensieve oefeningen voor extra ondersteuning, maar wanneer je rustig oefent is deze techniek nauwelijks tot niet nodig/hoorbaar. Ik heb een jongen in de les gehad die zo intens met zijn ademhaling bezig was dat het klonk alsof hij het er serieus benauwd van kreeg. Rustig aan met ademhalingstechnieken dus totdat je ze ook echt beheerst!

Ben eerlijk

Als er iemand op proefles komt, vraag ik ze altijd of ze blessures of andere klachten hebben waar ik mogelijk rekening mee zou kunnen houden. Tegenwoordig, omdat het zo vaak gebeurt dat ze er halverwege de les achterkomen dat ze toch ernstige rugklachten o.i.d. hebben (gehad), voeg ik er nog aan toe dat ze het dan ook nog aan me kunnen zeggen.

Je wordt in een erg lastige situatie gezet als yogadocent wanneer je tijdens een intensieve les een van je studenten hoort steunen en kreunen maar je niet weet waarom, en pas halverwege de les informeert ze je pas dat ze zwanger is. Dit was jaren geleden, nog in mijn sportschool tijd; ik had haar nog nooit gezien, wist niet goed wat ik ermee moest, dus ik heb haar toen de les uitgezet. Sorry! Het is altijd je eigen verantwoordelijkheid om je lichaam niet over grenzen te pushen, maar ik voel me ook verantwoordelijk, want het gebeurt in mijn les! Vertel me daarom eerlijk wat er met je speelt!

Persoonlijke hygiëne

Trek alsjeblieft schone kleding aan als je naar de les komt, en douche minimaal een keer per dag. Je zou zeggen dat dit vanzelf spreekt, maar dat is helaas lang niet altijd.

Maar dat is niet wat ik het meest vies vindt tijdens het lesgeven. Zweet kan ik hebben, vooral in de zomer kun je daar tijdens correcties echt niet omheen. Prima. Waar ik echt van huiver is teveel bodylotion. Sowieso is het niet slim om jezelf in te smeren voor een les omdat je dan weinig grip hebt op je mat, maar als ik een arm of been aanraak die net is ingesmeerd en mijn hard zit helemaal onder.. haha daar gruwel ik van. 🙂 Vraag me niet waarom ik ben zelf ook een groot fan van bodylotion, maar als je naar mijn les komt, hou je je dan alsjeblieft in? 😉

Op tijd komen en weggaan

yoga les etiquette

Ik heb er nooit zoveel problemen mee als mensen te laat binnenkomen. Al vanaf dat ik begon met lesgeven, word ik er altijd blij van als ik nog een student zie binnenkomen. Maar ik weet dat andere docenten dit heel vervelend vinden, dus kom op tijd!

Wat ik wel vervelend vind is als mensen erg luidruchtig zijn als ze te laat binnenkomen, of nog erger – dat ze veel herrie maken als ze eerder weggaan terwijl de rest van de groep probeert te ontspannen in meditatie of in Savasana. Nog niet zo heel lang geleden maakte een vrouw het wel heel erg bont: Ze moest eerder weg, prima, maar vervolgens heeft ze de volledige tien minuten ontspanning erover gedaan om zich aan te kleden ten koste van de rust van de groep – en uiteindelijk was ze niet eens als eerste de deur uit! Wat?!

Je maakt echt van alles mee! Ik hoop dat je dit een leuke blog vond, met een beetje humor en wat tips voor de volgende keer dat je een yogales binnenstapt!

© All rights reserved

Made with ❤ by Lieneke

Scroll naar boven