• Yoga docenten

 • Lieneke Hensels

  Intensieve Hatha Yoga, Yoga voor Gevorderden

  Op mijn 19e ben ik begonnen met yoga. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik na mijn eerste yogales buiten bij de bushalte stond te springen van geluk. Eindelijk had ik gevonden waar ik al zolang naar zocht! Na een aantal maanden bij deze beginnende yogales, kwam ik via een vriendin terecht bij een serieuze Iyengar yogadocente in Amsterdam. Daar begon ik te voelen hoezeer yoga doorwerkt op het hele lichaam. En niet alleen de fysieke, maar vooral de mentale verandering stimuleerde mij om na slechts 1,5 jaar yoga-ervaring, al een yogaopleiding te gaan volgen. Na een korte zoektocht kwam ik uit bij de Hatha Yoga-opleiding van Ron van der Post. Bij ons allereerste 'intake' gesprek klikte er iets voor mij. Ik wilde een opleiding gaan doen om thuis te kunnen oefenen, maar ik kon natuurlijk ook gewoon beginnen! Die volgende dag, nu alweer meer dan 10 jaar geleden, ben ik begonnen met oefenen, met dagelijks uren en uren en uren thuis oefenen. Ook ben ik toen begonnen met het bestuderen van de yogafilosofie, en ben ik dagelijks gaan mediteren. Deze opleiding, en de yogabeoefening, hebben mijn leven volledig veranderd. De yoga heeft mij veranderd; in een stabieler, gelukkiger, sterker, liever, en eerlijker persoon.

  Het was nooit mijn intentie om te beginnen met lesgeven, yoga was en is nog steeds een zeer persoonlijk proces voor mij. Maar gaandeweg merkten anderen mijn passie voor yoga op en werd ik meer en meer gevraagd om anderen yoga te leren. Dat is hoe het yoga-pad lijkt te werken, voor mij maar ook voor anderen, het begint met eigen beoefening, maar dan is het alsof je in een bepaalde richting getrokken wordt. Ik weet dat yoga beoefenen en les geven in yoga is wat ik behoor te doen in dit leven. En lesgeven, dat doe ik nu al jaren met veel liefde en plezier!

 • Hannah Bour

  Dynamische Hatha Yoga

  Toen ik twintig was volgde ik mijn eerste yogales bij Sermin Boekhoven. Soms heb je in je leven zo’n ‘aha-moment’ en dit was er zeker één van. Ik ben altijd erg beschouwend geweest, maar ik was me nog nooit zo bewust geweest van mijn eigen lichaam als in die eerste yogales. Aan dat hoofd wat altijd zo druk bezig was met alles en iedereen om zich heen zat blijkbaar ook nog een lichaam vast. De aandacht en zachtheid waarmee Sermin de lessen gaf, maakte dat ik ook compassie voor mezelf ging voelen en graag beter voor mezelf wilde zorgen. Ruim een jaar later startte ik aan de yogaopleiding van Ron van der Post. Dit was hard werken, maar opende ook een hoop deuren.

  Yoga brengt me terug bij mezelf, ik voel wat er in mijn lijf gebeurt. Waar ik ruimte kan maken en kan ontspannen, maar ook juist waar de blokkades en de weerstand zitten. Ik word bewuster van wat bijvoorbeeld stress, emoties of vele uurtjes achter mijn laptop met me doen. Hoe het zich vastzet in mijn lichaam en gedachten en hoe je hier door middel van yoga en meditatie weer ruimte in kan maken. Vanuit de rust en stabiliteit die yoga en meditatie me geven, is voor mij veel makkelijker om me te bewegen in het dagelijks leven. Ik ben minder afhankelijk van wat er om me heen gebeurt. Het geeft me rust en focus, waardoor ik minder met de buitenwereld bezig ben. Prikkels van buitenaf, eindeloze ‘to do’-lijstjes en dingen die andere mensen doen, verdwijnen meer naar de achtergrond. Yoga maakt me ook stil, het doet me beseffen dat in een wereld die constant verandert en in beweging is, alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Voor mij is yoga alles behalve zweverig. Het zorgt er juist voor dat ik niet altijd drie stappen vooruit in de toekomst ben, maar doorleef wat er op dat moment speelt. Het leuke van yoga vind ik dat je steeds een laagje dieper gaat, het biedt je steeds nieuwe uitdagingen zonder dat je kunt falen. 

  Ik probeer mezelf steeds verder te verdiepen in de yoga en de laatste jaren ook in het lesgeven. Door lessen en workshops te volgen, ervaringen uit te wisselen met andere docenten en vooral door zelf te oefenen. Yoga is ondertussen een niet meer weg te denken onderdeel van mijn leven geworden.

 • yoga den bosch yoga met lieneke yoga bij hannah india indiareis yogales yogastudio

  Hannah en Lieneke ontmoetten elkaar tijdens een India reis in 2010, georganiseerd door Ron van der Post. Beide volgden ze toen de opleiding bij hem in Nijmegen. Samen zijn ze toen een eerste groepsles begonnen in Den Bosch, in het buurthuis Boschveld net achter het Centraal Station. Lieneke verzorgde de les, en Hannah vond in haar vriendenkring de allereerste cursisten. Nu, 8 jaar later, werken ze samen in hun eigen studio!

 • Annet Bijlsma

  Dynamische Hatha Yoga

  In 2010 kreeg ik mijn eerste yogales van Lieneke. Wat was ik gelukkig dat Lieneke en yoga op mijn pad kwamen. Ik was al jaren op zoek naar een bepaald iets maar wist niet wat. Dat dit yoga is, was meteen duidelijk! 

  Nu kan ik zeggen dat yoga en meditatie mijn leven hebben veranderd. 
  Ik sta veel sterker, bewuster en stabieler in het leven 
  Het moment dat Lieneke mij vroeg om les te geven weet ik nog precies! 
  Wauw wat was ik blij en gelukkig dat ik mijn passie mocht doorgeven. 
  Ik heb nu 2 jaar hatha yogales gegeven met veel, heel veel liefde en plezier, echter er is een nieuwe liefde bijgekomen dat is yin yoga! 

  Vanaf augustus 2018 ben ik het opleidingstraject tot yin yoga docent ingegaan 
  Yin yoga is een fascinerende vorm van yoga en richt zich op het versoepelen en hydrateren van het bindweefsel. 
  Bij hatha yoga gebruik je je lichaam om in een houding te komen 
  Bij yin yoga gebruik je de houding om in je lichaam te komen 
  Yin yoga is passief en intensief je zit of ligt 2 tot 5 minuten in een houding. 
  Yin yoga is een vorm van helen, met aandacht voor jezelf, in contact met je lichaam, in contact met je hart 
  Yin yoga is verdieping, verbinding en verstilling. 
  Yin yoga is mindfullness, het zijn in het moment, in je lichaam, je ruimte en je gevoel. 

  Yin yoga is geschikt voor iedereen!

 • Tanja van Heeswijk

  Yoga, adem en beweging

  Ik ben Tanja en verslingerd aan yoga. De basis is gelegd en nu is het moment aangebroken voor de overdracht. Niet dat ik daarom de yoga opleiding heb gevolgd. Het geven van yogales is nooit mijn bedoeling geweest eigenlijk. Toch geloof ik dat ik iets kan geven wat de moeite waard is.

  Het begon allemaal zo'n 8 jaar geleden dat ik in contact kwam met yoga. En onmiddellijk overtuigd was ik niet. Het begon al wel te dagen dat het iets goeds voor je kan doen. Pas na een intensieve Hatha Yoga les van Lieneke was ik om. Om yoga tot vast onderdeel van mijn leven te maken, besloot ik daarom een lange opleiding te volgen. Logisch zou zijn dat de opleiding in lijn ligt met de yogalessen die ik zo kan waarderen. Maar dat heb ik nu net niet gedaan. Ik ben de opleiding aan de Blikopener gestart bij Hans 't Hart, de basisopleiding, de Hatha en Raja Yoga opleiding, pranayama en nu de vervolgopleiding.

  Na de eerste ontmoeting met mijn yogaleraar werd wel duidelijk dat mijn idee om frequent yoga te beoefenen teneinde gezond en vitaal te blijven, niet helemaal paste bij 'maar je gaat juist op zoek naar jezelf!' Ik heb me er, om redenen die je later pas begrijpt, niet door laten afschrikken. Wat kan ik er nu over zeggen. Je gaat inderdaad op zoek naar jezelf, je patronen, je denkbeelden, je ideeën, je blokkades en meer. Yoga is zo veel meer dan de beoefening van asana's. En uitgeleerd raak je gelukkig nooit.

  Rust, ruimte, adem en aarding. Dat worden de pijlers van de yogales. In alle rust gaan we bewegend op de adem door de houdingen heen. De ruimte om ons heen en de ademruimte binnen ons worden verkend. Er zal aandacht zijn voor pranayama en meditatie naast de yoga houdingen. De les zal worden afgerond met een lange geleide ontspanning.

  TAVA YOGA - Lid van de vereniging van yoga docenten sinds 19 december 2016

 • Micha van den Oord

  Intensieve Hatha Yoga

  Rond mijn dertigste ben ik een keer een yogales gaan volgen op de sportschool, waar toen toevallig een goede docente les gaf. Ik had er meteen een goed gevoel bij en mijn lichaam werd er ook erg blij van. Toen die yogadocente daar stopte, ben ik op veel plaatsen in Den Bosch yoga gaan proberen. Ik vond het nog steeds prettig, maar kreeg nooit het idee ‘dit is het!’ Een heel aantal jaren heb ik dan ook maar af en toe lessen gevolgd. Tot ik met mijn speurtocht uitkwam bij Lieneke, nu ruim anderhalf jaar geleden. 

  Vanaf dat moment was ik om en ben ik ook zelf thuis dagelijks yoga gaan beoefenen. En omdat ik iets voor mijzelf wilde doen waar ik echt blij van word, ben ik in september 2018 gestart met de drie-jarige opleiding Hatha Yoga-docent bij Ron van der Post in Nijmegen. Op deze manier wil ik mij ook meer verdiepen in de filosofische achtergrond en toepassing van de Yoga.

  Voor mij is yoga inmiddels een vast onderdeel van mijn leven geworden. Mijn lichaam is sterker en soepeler geworden, waardoor ik minder last heb van pijntjes en ik voel me fitter en energieker. Ook kan ik de gevoelens en signalen vanuit mijn lichaam nu beter gebruiken om te luisteren naar mezelf. Het bezig zijn met het lichaam geeft mijn altijd drukke hoofd de kans om wat afstand te nemen. Het geeft mij mentaal ook meer kracht om niet altijd te luisteren naar mijn korte termijn geest (mind), maar om even door te zetten of gewoon te accepteren. Ik laat me daardoor al wat minder meeslepen in alles wat er om mij heen gebeurt, door mijn emoties en wat ik aan verwachtingen ervaar. Yoga zet ook aan tot reflectie, over jezelf, maar ook over allerlei dingen en onderwerpen die je als normaal bent gaan beschouwen. Het zet mijn leven op een interessante manier een beetje op zijn kop. 

 • Yoga docenten – Yoga Den Bosch / Vught – Intensieve en dynamische Hatha Yoga