• Yoga docenten

 • Lieneke Hensels

  Intensieve Hatha Yoga, Yoga voor Gevorderden

  Op mijn 19e ben ik begonnen met yoga. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik na mijn eerste yogales buiten bij de bushalte stond te springen van geluk. Eindelijk had ik gevonden waar ik al zolang naar zocht! Na een aantal maanden bij deze beginnende yogales, kwam ik via een vriendin terecht bij een serieuze Iyengar yogadocente in Amsterdam. Daar begon ik te voelen hoezeer yoga doorwerkt op het hele lichaam. En niet alleen de fysieke, maar vooral de mentale verandering stimuleerde mij om na slechts 1,5 jaar yoga-ervaring, al een yogaopleiding te gaan volgen. Na een korte zoektocht kwam ik uit bij de Hatha Yoga-opleiding van Ron van der Post. Bij ons allereerste 'intake' gesprek klikte er iets voor mij. Ik wilde een opleiding gaan doen om thuis te kunnen oefenen, maar ik kon natuurlijk ook gewoon beginnen! Die volgende dag, nu alweer meer dan 10 jaar geleden, ben ik begonnen met oefenen, met dagelijks uren en uren en uren thuis oefenen. Ook ben ik toen begonnen met het bestuderen van de yogafilosofie, en ben ik dagelijks gaan mediteren. Deze opleiding, en de yogabeoefening, hebben mijn leven volledig veranderd. De yoga heeft mij veranderd; in een stabieler, gelukkiger, sterker, liever, en eerlijker persoon.

  Het was nooit mijn intentie om te beginnen met lesgeven, yoga was en is nog steeds een zeer persoonlijk proces voor mij. Maar gaandeweg merkten anderen mijn passie voor yoga op en werd ik meer en meer gevraagd om anderen yoga te leren. Dat is hoe het yoga-pad lijkt te werken, voor mij maar ook voor anderen, het begint met eigen beoefening, maar dan is het alsof je in een bepaalde richting getrokken wordt. Ik weet dat yoga beoefenen en les geven in yoga is wat ik behoor te doen in dit leven. En lesgeven, dat doe ik nu al jaren met veel liefde en plezier!

 • Hannah Bour

  Dynamische Hatha Yoga

  Toen ik twintig was volgde ik mijn eerste yogales bij Sermin Boekhoven. Soms heb je in je leven zo’n ‘aha-moment’ en dit was er zeker één van. Ik ben altijd erg beschouwend geweest, maar ik was me nog nooit zo bewust geweest van mijn eigen lichaam als in die eerste yogales. Aan dat hoofd wat altijd zo druk bezig was met alles en iedereen om zich heen zat blijkbaar ook nog een lichaam vast. De aandacht en zachtheid waarmee Sermin de lessen gaf, maakte dat ik ook compassie voor mezelf ging voelen en graag beter voor mezelf wilde zorgen. Ruim een jaar later startte ik aan de yogaopleiding van Ron van der Post. Dit was hard werken, maar opende ook een hoop deuren.

  Yoga brengt me terug bij mezelf, ik voel wat er in mijn lijf gebeurt. Waar ik ruimte kan maken en kan ontspannen, maar ook juist waar de blokkades en de weerstand zitten. Ik word bewuster van wat bijvoorbeeld stress, emoties of vele uurtjes achter mijn laptop met me doen. Hoe het zich vastzet in mijn lichaam en gedachten en hoe je hier door middel van yoga en meditatie weer ruimte in kan maken. Vanuit de rust en stabiliteit die yoga en meditatie me geven, is voor mij veel makkelijker om me te bewegen in het dagelijks leven. Ik ben minder afhankelijk van wat er om me heen gebeurt. Het geeft me rust en focus, waardoor ik minder met de buitenwereld bezig ben. Prikkels van buitenaf, eindeloze ‘to do’-lijstjes en dingen die andere mensen doen, verdwijnen meer naar de achtergrond. Yoga maakt me ook stil, het doet me beseffen dat in een wereld die constant verandert en in beweging is, alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Voor mij is yoga alles behalve zweverig. Het zorgt er juist voor dat ik niet altijd drie stappen vooruit in de toekomst ben, maar doorleef wat er op dat moment speelt. Het leuke van yoga vind ik dat je steeds een laagje dieper gaat, het biedt je steeds nieuwe uitdagingen zonder dat je kunt falen. 

  Ik probeer mezelf steeds verder te verdiepen in de yoga en de laatste jaren ook in het lesgeven. Door lessen en workshops te volgen, ervaringen uit te wisselen met andere docenten en vooral door zelf te oefenen. Yoga is ondertussen een niet meer weg te denken onderdeel van mijn leven geworden.

 • yoga den bosch yoga met lieneke yoga bij hannah india indiareis yogales yogastudio

  Hannah en Lieneke ontmoetten elkaar tijdens een India reis in 2010, georganiseerd door Ron van der Post. Beide volgden ze toen de opleiding bij hem in Nijmegen. Samen zijn ze toen een eerste groepsles begonnen in Den Bosch, in het buurthuis Boschveld net achter het Centraal Station. Lieneke verzorgde de les, en Hannah vond in haar vriendenkring de allereerste cursisten. Nu, 8 jaar later, werken ze samen in hun eigen studio!

 • Annet Bijlsma

  Dynamische Hatha Yoga

  Zes jaar geleden kreeg ik mijn eerste yogales van Lieneke bij Fitland Den Bosch.Ik was zó gelukkig dat Lieneke en yoga op mijn pad kwamen! (Onbewust) was ik al heel lang op zoek naar deze vorm van yoga. Jammer dat het pas op latere leeftijd (52) gebeurde, maar aan de andere kant kwam het op een perfect moment in mijn leven!

  Nu 6 jaar later kan ik zeggen dat yoga
  en meditatie mijn leven hebben veranderd. Ik ben me nu veel bewuster van mijn lichaam, geest en de wereld waarin wij leven. Ik voel spieren op plekken waarvan ik nooit heb geweten dat daar spieren zitten! Ha ha ha :) Het is een prachtig proces! De asana’s (houdingen), ademhaling, spierspanning-en/of loslating; het is een geweldige ontdekking wat dit met je lichaam en geest doet. Mentaal ga je je ook veel sterker voelen. Moeilijke momenten waar we allemaal wel mee te maken hebben/krijgen zijn beter te hanteren.

  En nu geef ik dan ook les! Het is geweldig dat ik mijn passie op deze manier mag doorgeven. De Hatha-yoga lessen zijn er voornamelijk op gericht om alle spieren, door middel van ademhaling, te versterken, de spanning en weerstand los te laten waardoor je tot rust komt. De lessen zijn voor iedereen toegankelijk. Yoga is niet leeftijdgebonden, het heeft er niets mee te maken of je stijf of lenig bent. Dus kom het eens proberen!

  Yin yoga
  Augustus 2018 ga ik beginnen met een opleiding tot Yin Yoga docent!

  Het is daarom mogelijk dat je vanaf september yin houdingen tegenkomt in mijn Hatha lessen.
  Af en toe zelfs een hele Yin les! Meer over Yin Yoga bij het Lesaanbod

 • yoga den bosch fitland den bosch yogadocent yogales yogastudio

  Toen Lieneke 6 jaar geleden begon met het geven van yogalessen in de sportschool Fitland Den Bosch, was Annet aanwezig bij de allereerste les. Al snel vormde zich een hecht yogagroepje bij deze fijne sportschool. Deze connectie is altijd blijven bestaan, en velen van hen waren ook aanwezig bij de opening van de eigen studio, in de herfst van 2015. The Yoga Company is blij dat Annet nu ook deel uitmaakt van het docenten team!

 • Tanja van Heeswijk

  Yoga, adem en beweging

  Ik ben Tanja en verslingerd aan yoga. De basis is gelegd en nu is het moment aangebroken voor de overdracht. Niet dat ik daarom de yoga opleiding heb gevolgd. Het geven van yogales is nooit mijn bedoeling geweest eigenlijk. Toch geloof ik dat ik iets kan geven wat de moeite waard is.

  Het begon allemaal zo'n 8 jaar geleden dat ik in contact kwam met yoga. En onmiddellijk overtuigd was ik niet. Het begon al wel te dagen dat het iets goeds voor je kan doen. Pas na een intensieve Hatha Yoga les van Lieneke was ik om. Om yoga tot vast onderdeel van mijn leven te maken, besloot ik daarom een lange opleiding te volgen. Logisch zou zijn dat de opleiding in lijn ligt met de yogalessen die ik zo kan waarderen. Maar dat heb ik nu net niet gedaan. Ik ben de opleiding aan de Blikopener gestart bij Hans 't Hart, de basisopleiding, de Hatha en Raja Yoga opleiding, pranayama en nu de vervolgopleiding.

  Na de eerste ontmoeting met mijn yogaleraar werd wel duidelijk dat mijn idee om frequent yoga te beoefenen teneinde gezond en vitaal te blijven, niet helemaal paste bij 'maar je gaat juist op zoek naar jezelf!' Ik heb me er, om redenen die je later pas begrijpt, niet door laten afschrikken. Wat kan ik er nu over zeggen. Je gaat inderdaad op zoek naar jezelf, je patronen, je denkbeelden, je ideeën, je blokkades en meer. Yoga is zo veel meer dan de beoefening van asana's. En uitgeleerd raak je gelukkig nooit.

  Rust, ruimte, adem en aarding. Dat worden de pijlers van de yogales. In alle rust gaan we bewegend op de adem door de houdingen heen. De ruimte om ons heen en de ademruimte binnen ons worden verkend. Er zal aandacht zijn voor pranayama en meditatie naast de yoga houdingen. De les zal worden afgerond met een lange geleide ontspanning.

  TAVA YOGA - Lid van de vereniging van yoga docenten sinds 19 december 2016

 • Toen Lieneke, na een tijdje in het buitenland te hebben gewoond, terug was in Nederland en niet zeker wist of ze weer kon of zelfs maar wilde starten met lesgeven, gaf een berichtje van Tanja de doorslag: 'We hebben je gemist, wanneer start je weer!' Wie had kunnen denken dat Tanja 2 jaar later zelf zou starten met lesgeven, in de eigen studio!

  Wanneer je Tanja in een les ziet oefenen, kun je niet anders dan onder de indruk zijn! Er zijn weinig mensen zo toegewijd aan de yoga zoals zij. Toen Lieneke hoorde dat Tanja aan een yoga-opleiding was begonnen -wist ze meteen dat ze ook een hele goede docente zou zijn! Na meerdere keren vragen (over een bestek van jaren!) of ze toch echt geen les wilde geven, heeft ze nu eindelijk ja gezegd! Dit kan niet anders dan een hele bijzondere les worden!

 • Yoga docenten – Yoga Den Bosch / Vught – Intensieve en dynamische Hatha Yoga