• Yoga Boeken

 • iyengar yoga blog

  Mijn nummer 1 yogaboek is Iyengar's Yoga Dipika, ofwel 'Licht op Yoga.' Dit is het eerste boek dat ik ooit gekocht heb over de yoga, én het boek dat ik tot vandaag de dag het meeste gebruik!

  Wat ik zo fijn vind aan dit boek van Iyengar, vergeleken met veel van zijn andere boeken, is dat hij in dit boek nog helemaal géén props gebruikt! Dit is hard-core Iyengar zullen we maar zeggen, niet te vergelijken met de meeste Iyengar lessen die tegenwoordig worden gegeven, zowel in het westen als in India. Je krijgt de details en de uitleg, de kennis van de houdingen, in hun originele vorm!

 • Het boek is ook online te vinden als GRATIS DOWNLOAD. Let wel: Dit is niet helemaal hetzelfde boek! Niet alle houdingen zijn erin terug te vinden. Voor de volledigheid heb ik deze wel toegevoegd, mocht je het teveel vinden om het hele boek aan te schaffen. Hieronder kun je het bestand als pdf downloaden.

  Yoga Dipika PDF

 • Klassieke Yogahoudingen

  malasana yoga houding

  In het boek vind je honderden houdingen, van de basis tot en met heel erg gevorderd. Plus foto's en uitleg! Wat ik vooral mooi vind is dat het allemaal klassieke yogahoudingen zijn: houdingen die schijnbaar simpel lijken maar waar je toch jaren over doet om er ook maar een beetje in de buurt te komen, zoals bovenstaande houding Malasana.

  Maar de echte schat van het boek staat wat mij betreft achterin.. De zelf-oefen-series die Iyengar heeft opgesteld zijn echt geweldig! Iyengar heeft namelijk een volledig oefenprogramma opgesteld, van beginner tot ultra ultra gevorderd! Dit zijn de series die ik op het moment zelf thuis ook oefen, zodat ik een duidelijk programma/doel heb, en weet dat ik ook echt groei.

  De reden waarom ik deze series zo fijn vind is dat ze diep doorwerken, en dat je echt kunt voelen dat iedere serie een andere uitwerking heeft. Wanneer je een paar dagen achter elkaar dezelfde serie oefent merk je het reinigende effect van deze specifieke set van houdingen. Dit is wat mij betreft echt onbetaalbaar; dit soort kennis en ervaring komt alleen met een levenslange beoefening en toewijding aan de yoga. Iyengar werd niet voor niets de 'Yoga Master' genoemd!

  Hoewel het eerste jaar van het drie-jarige programma relatief simpel is, is het na een aantal maanden al niet echt meer geschikt voor beginners. Iyengar vraagt je namelijk al na een aantal weken (week 16 -17) om te beginnen met de hoofdstand, en niet heel veel later voegt hij de eerste lotushouding toe. Het wordt meteen duidelijk dat dit series zijn voor de serieuze beoefenaars, niet om af en toe een keertje te proberen. Maar dat is tegelijkertijd ook hun kracht!

 • yoga stick-figures houdingen tekenen

  Omdat alle series uitgeschreven zijn in hun lange Sanskriet namen, heb ik de series van het drie-jarige programma voor mezelf uitgetekend. De namen van de yogahoudingen kennen is ook belangrijk - maar dit oefent nu eenmaal veel makkelijker. Hierboven kun je een pdf-bestand downloaden met kopieën van de series uit het boek (er staat ook wat tekst en uitleg bij) en daarna de series uitgetekend in stick-figures. Hopelijk help ik je hiermee een handje verder!

 • Meer Yoga boeken?

  Al deze boeken heb ik zelf in de kast staan en gebruik ik met regelmaat.

 • The Path to Holistic Health

  In 'The Path to Holistic Health' staan ook weer fantastische series om te oefenen, maar dan veel en veel makkelijker, met behulp van de yoga-props waar Iyengar Yoga zo bekend om staat. Allerlei fysieke en mentale gezondheidsklachten worden behandeld.

   

 • The Woman's Yoga Book

  Dit boek is onmisbaar voor vrouwen die graag yoga willen beoefenen om menstruatieklachten te voorkomen en te genezen. Ook dit boek staat vol met behulpzame series voor zware menstruaties, voor pms-klachten, voor onregelmatige menstruatie.. alles wat je tegen kan komen rondom je menstruatie wordt in dit boek behandeld. En uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de series echt werken!

  Zie ook deze blogs: Yoga tijdens de menstruatieYoga tegen hoofdpijn

 • Light on Yoga / Licht op Yoga

  Dit boek staat hierboven uitgebreid beschreven. Naar mijn mening het beste boek over de yoga houdingen die ik ooit in mijn handen heb gehad! 

 • 1 Reactie

  hoi ik heb het boek besteld want ik ben begonnen met thuis oefenen, te weten vanochtend, gisteren en vandaag want door alle drukte haal ik de les van Mischa niet. een heel goed weekend voor jou en tot vrijdag. lieve groet Marijke

  Reageer
 • © Lieneke's Yoga Company 2019