• Wat is de beste yogamat?

 • manduka yogamat pro lichtblauw

  Wil je beginnen met een eigen yoga practice? Of wil je een yogamat die je mee kunt nemen naar de yogastudio, omdat je het fijner vindt om op je eigen mat te oefenen? Maar zie je door de bomen het bos niet meer? Lees vooral verder!

  Zorg ervoor dat je nooit nooit een yogamat koopt van een sportschool/sportzaak. Of van de Action, de Hema, of de Blokker??! Dit zijn geen yogamatten, maar goedkope plastic rommel. Deze ‘yogamatten’ zijn van inferieure kwaliteit, gaan niet lang mee, zijn niet slipvast, bieden geen goede ondersteuning voor polsen en knieen. NIET doen! Wanneer je investeert in een goede yogamat geef je wel meer geld uit, maar je kunt er de rest van je leven yoga op doen. Een goedkopere yogamat is al snel kapot. Beter investeren!

  Zelf heb ik een aantal verschillende yogamatten gehad. Ik ben begonnen met een donkerblauwe sticky mat die ze gebruikten bij de Iyengar yoga waar ik toen lessen volgde in Amsterdam. Deze mat heb ik al heel snel ingeruild voor een dikkere yogamat, omdat ik de vloer door de mat heen voelde. Mijn ideale yogamat om op te oefenen is daarom ook altijd minimaal 6 mm dik. Dit geeft voldoende ondersteuning voor knieen, heupen en bijvoorbeeld de hoofdstand. 7 jaar lang heb ik dezelfde mat gehad (we hebben deze matten nu in de studio; deze zijn te bestellen via yogaprops.nl - Studio Mat Black). Na al die jaren was mijn mat nog prima, maar wilde ik een keer iets anders proberen. Manduka was een makkelijke keus en de Manduka Pro beviel me zo goed, dat ik nooit meer omgekeken heb!  

 • yoga mat manduka pro lichtblauw

  Een aantal jaren terug ben ik begonnen met Ashtanga yoga, waar je veel op je handen staat, bijvoorbeeld bij het heen-en-weer springen tijdens de zonnegroeten, en de jump-backs en throughs rondom de zittende houdingen. De Manduka mat was hiervoor veel handiger, omdat deze mat breder was dan die ik eerder had. Ik kon mijn handen hier makkelijker iets verder uit elkaar zetten, wat ik vooral in het begin heel handig vond. Een nadeel is dat de mat iets korter is, slechts 1.80m, waardoor ik vaak achter de mat ‘land,’ dus op mijn wishlist staat een langere manduka. Eigenlijk bedoeld voor lange mensen, maar ook voor mij dus heel handig.

  Ik zal nooit een mat nemen minder dan 6mm dik. Daarom koos ik ook voor de Manduka Pro, en zal ik nooit oefenen om een Pro Lite oid. Als je oefent op harde vloeren is dit naar mijn mening echt het beste voor de gewrichten. Er wordt wel eens gezegd dat het beter is om op een zo dun mogelijke mat te oefenen. Dit heeft een kern van waarheid, maar als dat zo is, is het natuurlijk nog beter om helemaal zonder mat te oefenen. Dit laat ik dus maar over aan de echte die-hards. Yoga is soms al pijnlijk genoeg, dus waarom zou je het jezelf nog eens extra moeilijk maken door ook de knieen en andere gewrichten meer te belasten?

  Aan de andere kant van het spectrum heb je de mensen die zweren bij een te dikke mat. Ik heb meegemaakt (toen ik bij een andere studio inviel) dat er een vrouw binnenkwam met een polsblessure, en vervolgens haar eigen mat bovenop een al dikke studio mat legde. Met als gevolg dat haar handen in de mat zakken, wat haar polsgewricht onstabiel maakt.. en ze haar blessure op deze manier dus alleen maar verergert. In de yoga streef je altijd naar balans, en laat dat beginnen met je yogamat - niet te dun, maar ook niet te dik!

  Gouden tips!
  - Je hebt speciale mat cleaners.. maar deze zijn vooral heel duur en niets beter dan gewoon een sopje met afwasmiddel of groene zeep.
  - Sommige mensen glijden heel erg op hun yogamat. Vaak komt dit door handlotions of andere cremes. Wanneer je voor je op je mat stapt je handen goed wast (en ze daarna natuulijk niet insmeert!) heb je veel minder last van glijdende handen. Hetzelfde geldt voor de voeten uiteraard.  

 • 2 Reacties

  hallo ik las je bericht over 'wat is de beste yogamat'. Nu heb ik voor mijn eigen yogastudio onlangs nieuwe matjes aangeschaft: de pro mat van Manduka. Ik ben alleen nog even aan het zoeken hoe het beste schoon te maken. Ik vind een spray wel erg duur. Ik las iets over schoonmaken met een zachte vetvrije zeep, dus lijkt mij vloeibare groene zeep. Die je gewoon uit de supermarkt haalt. Hoe doe jij dit? En wat is je verhouding? En maak je daarna de mat nog met warm water schoon? Alvast bedankt, groetjes Linda

  Reageer

  Hoi Linda, dankjewel voor je reactie! De sprays zijn inderdaad erg duur en eigenlijk onnodig, zelf gebruik ik ook groene zeep voor mijn matten in de studio. Afwasmiddel werkt ook! Een paar druppels is genoeg in mijn ervaring. Ik laat de studenten de matten inspuiten en daarna met een doekje afdoen, dat scheelt mij een hoop werk en zo hebben zij elke les een schone mat! Heel veel succes met je studio, liefs, Lieneke

  Reageer