• Iyengar Yoga Dipika: Licht op Yoga

 • iyengar yoga blog

  Iyengar Yoga Dipika ofwel 'Licht op Yoga' zou goed het eerste boek kunnen zijn dat ik ooit over het onderwerp yoga gekocht heb. En een van de boeken die ik tot vandaag de dag het meeste gebruik!

  Ik ben begonnen met yoga toen ik in Amsterdam studeerde. De eerste twee docenten (in Hatha Yoga, en Critical Alignment) waar ik mijn eerste lessen volgden, hadden al een zaadje geplant, maar toen ik dankzij een vriendin bij Pauline Daniels Iyengar Yoga lessen ging volgen, begon ik de eerste echte (mentale) veranderingen die in gang gezet werden door de intensieve lessen, te ervaren. Toen Pauline op vakantie was ging ik lessen volgen bij haar docente, de senior teacher Berber Schonholzer, bij Iyengar Yoga Zeeburg. Dit was echt geweldig, en hier volg ik wanneer ik kan nog steeds workshops (en hier doe ik nu ook de opleiding!).

  Maar na een tijdje werd ik helemaal simpel van het op en neer sjouwen met hulpmiddelen, en wilde ik graag oefenen zonder al deze extra hulp. Inmiddels woonde ik alweer terug in Den Bosch, en ik ben toen een Hatha Yoga opleiding gaan volgen bij Ron van der Post in Nijmegen. Dat was alleen maar doen! Heerlijk! Ondersteund door mijn 'technische' kennis die ik in Amsterdam had opgedaan, ben ik toen heel erg gegroeid in mijn beoefening.

  Na deze drie-jarige opleiding en toen ik eenmaal begonnen was met lesgeven, begon ik de finesse en details van de Iyengar Yoga heel erg te missen. En ik ontdekte dat het gebruik van hulpmiddelen of props heel handig is voor beginners, en om restoratief te werken naast zoveel intensief lichaamswerk. Ik heb dus nog veel Iyengar workshops gevolgd, en veel in deze richting gestudeerd.

  Wat ik zo fijn vind aan dit boek van Iyengar, vergeleken met veel van zijn andere werken, is dat hij in dit boek nog helemaal géén props gebruikt! Dit is hard-core Iyengar zullen we maar zeggen, niet te vergelijken met de meeste Iyengar lessen die tegenwoordig worden gegeven, zowel in het westen als in India. Je krijgt de details en de uitleg, de kennis van de houdingen, in hun originele vorm!

 • Malasana & Padmasana

  malasana yoga houding

  In het boek vind je een schat aan houdingen, van de basis tot en met heel erg gevorderd. Wat ik vooral mooi vind zijn de houdingen die schijnbaar simpel lijken maar waar je toch jaren over doet om er ook maar een beetje in de buurt te komen, zoals bovenstaande houding Malasana.

  Een andere houding, die ook relatief simpel is maar tegelijkertijd heel lastig: Padmasana, de lotus. En daar geeft Iyengar héél véél aandacht aan. Om dit te illustreren hieronder de 'lotus-serie' zoals uitgewerkt in het boek.

 • Lotus

  padmasana lotus serie yoga
 • Nog meer lotus...

  lotus serie yoga padmasana
 • De laatste lotus..

  lotus padmasana yoga iyengar yoga series
 • Sirsasana: De hoofdstand

  De hoofdstand en de schouderstand worden in de Iyengar Yoga als de koning en de koningin van de asana's (houdingen) gezien. Deze houdingen horen dagelijks beoefend te worden, en wel 5 tot 15 minuten aangehouden te worden, voor een optimaal effect. Hieronder de gehele hoofdstand-serie met alle variaties!

 • Salamba Sirsasana I & Urdhva Dandasana

   iyengar yoga series halve hoofdstand
 • Parsva Sirsasana & Parivrttaikapada Sirsasana

  iyengar yoga series hoofdstand twists
 • Eka Pada Sirsasana & Parsvaika Pada Sirsasana & Urdhva Padmasana in Sirsasana

  lotus padmasana yoga iyengar yoga series
 • Parsva Urdhva Padmasana in Sirsasana & Pindasana in Sirsasana

   iyengar yoga series lotus hoofdstand
 • Yoga series

  De echte schat van het boek staat wat mij betreft achterin: De series die Iyengar heeft opgesteld zijn echt geweldig! We hebben het al gehad over de lotus en hoofdstand series, maar Iyengar heeft ook een geheel oefenprogramma opgesteld, van beginner tot ultra ultra gevorderd! Dit zijn de series die ik op het moment zelf thuis ook oefen, zodat ik een duidelijk programma/doel heb, en weet dat ik ook echt groei.

  De reden waarom ik deze series zo fijn vindt is omdat ze diep doorwerken, en je echt kunt voelen dat iedere serie een andere uitwerking heeft. Wanneer je een paar dagen achter elkaar een serie oefent merk je het reinigende effect van deze specifieke set van houdingen. Dit is wat mij betreft echt onbetaalbaar; de kennis en ervaring van de maker van de series komt alleen met een levenslange beoefening en toewijding aan het onderwijzen van de asana's. BKS Iyengar wordt niet voor niets de 'yoga master' genoemd!

  Hoewel het eerste jaar van het drie-jarige programma relatief simpel is, is het na een aantal maanden al niet echt meer geschikt voor beginners. Iyengar vraagt je namelijk al na een aantal weken om te beginnen met de hoofdstand, en niet heel veel later voegt hij de eerste lotushouding toe. Het wordt meteen duidelijk dat deze series zijn voor de serieuze beoefenaars, niet om af en toe een keertje te proberen. Maar dat is tegelijkertijd ook hun kracht!

  Omdat alle series uitgeschreven en niet uitgetekend of met plaatjes uitgebeeld zijn, heb ik de series van het drie-jarige programma voor mezelf uitgetekend. Ik ken veel van de namen, maar lang niet allemaal - en dit oefent nu eenmaal veel en veel makkelijker. Hieronder kun je een pdf-bestand downloaden met kopieen van de series uit het boek (er staat ook wat tekst en uitleg bij) en daarna de series uitgetekend in stick-figures. Hopelijk help ik je hiermee een handje verder!

  Download Series Uitgetekend

 • Gratis download

  Het boek is ook online te vinden als gratis download. Let wel: Dit is niet helemaal hetzelfde boek! Niet alle houdingen zijn erin terug te vinden, helaas! Voor de volledigheid heb ik deze wel toegevoegd, mocht je het teveel vinden om het gehele boek aan te schaffen. Hieronder kun je het bestand als pdf downloaden. 

  Yoga Dipika PDF

 • Meer van Iyengar?

  De Yoga Dipika is het belangrijkste en meest authentieke boek van Iyengar, maar lang niet het enige boek dat hij heeft geschreven! Hieronder een aantal andere titels die ook heel waardevol zijn:

  The Path to Holistic Health

  In 'The Path to Holistic Health' staan ook weer fantastische series om te oefenen, maar dan veel en veel makkelijker, met behulp van de yoga-props waar Iyengar Yoga zo bekend om staat. Allerlei fysieke, mentale en gezondheidsklachten worden 'behandeld.' 

  Yoga als levenskunst 

  Er zijn niet heel veel 'makkelijke' en goed begrijpbare boeken over de yogafilosofie (in het Nederlands). Dit is er één van. In hele heldere en duidelijke taal wordt de kern en essentie van deze toch redelijk gecompliceerde filosofie heel goed uiteengezet. Echt een aanraders voor mensen voor wie dit nog een nieuw gebied is!

  Iyengar Yoga for Motherhood

  Dit boek heb/gebruik ik zelf niet aangezien ik nog nooit zwanger ben geweest en ook geen zwangerschapsyoga geef, maar ik kon deze titel toch niet weglaten. Dit boek is een bron van kennis en informatie voor yoga voor, tijdens, en na de zwangerschap. Dit boek is niet geschreven door Iyengar zelf, maar door zijn dochter Greeta Iyengar. Door vrouwen voor vrouwen :)