De betekenis & functie van de AUM/OM klank

betekenis om klank

Wat is OM, of AUM? Je hoort soms voorbij komen in een yogales, als intro van een langere mantra of als opening of drie keer herhaald als afsluiter van een les. Zelf wist ik niet zo goed wat ik met de OM-klank aanmoest, het zou een spirituele klank moeten zijn, maar ik voelde er verder niets bij en het deed ook niets met mij.. totdat ik naar India ging en daar een persoonlijke mantra ontving. 

Het was alsof de OM-klank ineens een lading had gekregen die het daarvoor niet had, ik voelde en voel nog steeds de klank werken elke keer als ik deze in mezelf herhaal. Alsof het de verbinding met mezelf versterkt en bevestigt. 

Misschien is dit voor jou al zo, en hoef je hiervoor helemaal niet naar India! Of misschien heb je zoals ik pre-India helemaal niets met deze klank. Waar je je ook bevindt in dit spectrum, het is zeker interessant om te kijken naar de reden waarom de OM-klank wordt gebruikt in yoga(lessen).

De OM-klank in de Yoga Sutra’s van Patanjali.

Sutra 1.23 Īśvara-praṇidhānād vā[Eenwording wordt bereikt] door zelfovergave aan God. 

Yoga is niet atheïstisch, en heeft een godsbeeld. Isvara kun je vertalen als God, maar als je daar negatieve associaties bij hebt ook als energie, universele energie, bron van het bestaan, van leven, van liefde, bewustzijn, enzovoorts. 

Pranidhana is overgave. Sutra 1.23 stelt dus dat eenwording bereikt wordt door overgave aan God (of aan universele liefde, of de bron van het bestaan).

Sutra 1.27 Tasya vācakaḥ praṇavaḥZijn aanduider is OM.

Tasya betekent van hem of zijn. Vacakah is aanduider, aanwijzer, benaming. Pranavah betekent letterlijk zoemen, en verwijst naar de OM-klank. 

De OM-klank is dus de aanwijzer voor het goddelijke, door deze zoemende klank te herhalen leg je een verbinding met de bron van het leven. 

Sutra 1.28 Tajjapas tad-artha bhāvanamVoortdurende herhaling ervan en meditatie op de betekenis ervan.

Alleen maar de klank herhalen is niet genoeg. Meditatie of contemplatie op de betekenis van de klank is een essentieel onderdeel van de OM-klank. Zonder dat element is de OM-klank slechts wat het is, een zoemend geluid. 

Ik denk dat ik heel veel geluk heb gehad met mijn leraar, omdat ik daarom in de gelegenheid was om een persoonlijke mantra te ontvangen van zijn leraar. Voordat ik deze mantra en zoals ik het heb ervaren – een verbinding – ontving, miste ik dit element van betekenis. Ik denk niet dat ik dit zelf had kunnen bereiken; ik denk niet dat ik de discipline had gehad om jarenlang de OM-klank te herhalen, te mediteren op de betekenis ervan, totdat ik zelf deze verbinding tot stand had gebracht. Maar ik denk wel dat dat het is wat deze sutra’s proberen te onderwijzen. 

© All rights reserved

Made with ❤ by Lieneke

Scroll naar boven