• About Me

 • Het begin: Yoga met Lieneke

  lieneke yoga

  Jaren en jaren geleden, toen ik nog maar net begonnen was met lesgeven, kreeg ik via via de kans om bij een tweede sportschool les te gaan geven. Bij Fitland Den Bosch om precies te zijn. Ze hadden daar een podium in de groepsles-ruimte, en daar rolde ik dan ook netjes mijn mat uit om te beginnen met mijn allereerste les aan een nieuwe groep. Omdat ik veel corrigeer sprong ik telkens het podium op om de houdingen voor te doen en dan weer af om mensen te gaan helpen. Dat ging maar een paar keer goed; ik stootte door mijn zenuwen mijn scheenbeen heel hard tegen het ijzeren randje van het podium. Dat deed zeer!! Ik heb het litteken nog steeds. Maar goed, ik ging dapper door en maakte zonder ophef de les rustig af. De tweede les heb ik demonstratief mijn mat vóór het podium neergelegd in plaats van op het podium, zodat ik tussen de mensen stond in plaats van 'erboven.' Want dat is hoe ik wil lesgeven. 

  Mijn bedrijfje toen heette 'Yoga met Lieneke' omdat ik het idee had dat ik samen met mijn studenten yoga deed, en geen afstand wilde creeren tussen mijzelf als docent, en de groep tegenover me. We zijn allemaal studenten van yoga, en ik niet minder. Ik hoop hetzelfde gevoel te kunnen overbrengen in deze website, en ik hoop dat je samen met mij yoga gaat studeren en komt oefenen! 

 • Mijn achtergrond

  Inmiddels zijn de groepslessen op verschillende locaties samengebundeld en uitgegroeid tot een waar bedrijf, mijn eigen yogastudio, Lieneke's Yoga Company. Dat had ik nooit kunnen dromen, toen ik op mijn 19e mijn eerste yogales volgde! 

  Als je meer wilt lezen over de lessen die ik geef,  mijn leerweg in de yoga, of over de yoga opleiding die ik op dit moment volg, wil ik je graag doorverwijzen naar mijn blog. Hier wil ik je meer vertellen over mijn academische achtergrond, die -hoe kan het anders- ook aansluit bij mijn yoga achtergrond.

  Zoals denk ik heel veel studenten, had ik na de middelbare school géén idee wat ik wilde worden, en ik koos mijn eerste studie dan ook heel ruim. Het werd Gedrag en Samenleving aan de UvA, een overkoepelende studie van verschillende sociale wetenschappen als Psychologie, Sociologie, Pedagogiek, Antropologie, Onderwijskunde, Politicologie, etc. Dat vond ik allemaal heel interessant, maar na het afronden van de Propedeuse moest ik een richting gaan kiezen, en toen liep ik vast. Want geen enkel traject sprak me aan!

  Ik heb er toen voor gekozen een totaal andere studie te gaan doen, ook aan de UvA: Media en Cultuur. Dit was weer een overkoepelende studie met de onderdelen Film, Televisie en Nieuwe Media. Ik ben altijd al een groot filmliefhebber geweest, dus ik dacht dat ik daar misschien wat mee zou willen gaan doen. Maar dat had ik mis, want toen het na het afronden van mijn tweede propedeuse weer tijd werd om te kiezen, voelde ik weer dat dit niet voor mij was.

  Dit zorgde voor veel onzekerheid, want wat als ik bij de derde studie weer hetzelfde probleem zou hebben? Ik ben mezelf daarom echt goed gaan analyseren en toen kwam ik tot de conclusie dat het enige waar ik echt gelukkig van werd in mijn leven.. dat was natuurlijk de yoga. Ik ben toen begonnen bij de yoga opleiding van Ron van der Post in Nijmegen, en dit vond ik echt helemaal geweldig. Daarnaast koos ik voor een nieuwe studie waarvan ik dacht dat deze goed bij de yoga aan zou sluiten. Dat werd Gezondheidswetenschappen, ditmaal aan de VU.

  Maar helaas, ik had me niet meer kunnen vergissen in deze studie. Inhoudelijk ging het namelijk helemaal niet over gezondheid en manieren om zo gezond mogelijk te leven, waar ik uiteraard op gehoopt had; naast basiskennis van de biologie, anatomie en psychologie concentreerde de studie zich vooral op ziektebeelden. Er was zelfs een vak 'Hoe motiveer je mensen om hun medicatie in te nemen.' Geen aandacht voor beweging, levensstijl, voeding, voorlichting, niets.. Ik zat daar heel slecht op mijn plek, maar deze keer was het een stuk moeilijker om te stoppen of over te stappen, omdat het begon te voelen alsof ik had gefaald, en ik wist niet goed meer hoe ik nu verder moest.

  Halverwege het tweede jaar was ik zo uitgeput dat ik wel moest afhaken, en toen heb ik een half jaar 'vrij' genomen. Ik heb toen meditatie cursussen (Scholing Intuitieve Waarneming) gevolgd bij Maria Rotte in Nijmegen, en dit heeft me heel erg geholpen om mezelf beter te leren kennen en daarmee ook een betere richting te kiezen voor mijn leven. 

  Vastbesloten om niet nóg een keer de fout in te gaan, ben ik toen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen begonnen aan twee studies tegelijkertijd, Filosofie voltijd, en Religiewetenschappen in deeltijd. Dat was een goede beslissing, want filosofie was voor mij teveel 'in het hoofd', maar in de vakken van Religiewetenschappen vond ik eindelijk wat ik zocht! Ik ben altijd al gefascineerd geweest door wat mensen beweegt, en hun geloofssystemen; eindelijk had ik iets gevonden dat bij me past! Mijn scriptie ging over yoga, hoe kan het ook anders, en ook veel papers en onderzoeken hadden allemaal een yoga-thema. Voor mijn Master heb ik toen gekozen voor Interreligieuze Spiritualiteitsstudies, die de meer mystieke of spirituele beoefening binnen religieuze stromingen behandelde. Ik heb hiermee echt geluk gehad; ik zat in de allerlaatste lichting, de studie is kort na mijn afstuderen wegbezuinigd. 

  Deze Master had weinig tot geen arbeidsperspectief, maar dat maakte voor mij niets uit. Tijdens de laatste jaren van mijn hele lange studieloopbaan was ik al begonnen met lesgeven, en deze lessen waren heel snel uitgegroeid van één eigen les in een buurthuis, naar uiteindelijk 17 lessen op allerlei verschillende locaties. Een aantal jaar geleden heb ik deze kunnen bundelen in een eigen studio

  Een studio starten is niet makkelijk en erg tijdrovend, maar ik ben nu op een punt dat het allemaal loopt en ik mijn academische achtergrond meer kan gaan benutten. Op het moment ben ik namelijk bezig met het opstarten van een online Yoga Academy, een plek waar docenten en studenten van yoga materiaal kunnen vinden over uiteenlopende onderwerpen als filosofie, anatomie, de namen van de yoga houdingen, sequencing, etc. Neem zelf een kijkje!

  Als je meer wilt weten over mij, over de yoga, over de lessen en workshops die ik aanbied in de studio, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, of volg me op Instagram of Facebook. Dan blijf je op de hoogte van de nieuwste blogs en ontwikkelingen in de studio. Dankjewel voor het lezen!

  Namasté
  Lieneke